Újabb medvetámadások

Megoldást sürget a megyei tanács elnöke

36

Kilencéves gyerekre támadt vasárnap a medve a Homoródszentmárton községhez tartozó Homoród­re­metén. A gyermek apjával együtt teheneket legeltetett, amikor rájuk támadt a vad – adta hírül Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint mondta, a támadás a falu közelében történt. A gyermek kezén és lábán több sebet ejtett a medve, ám szerencsére élve megúszta az esetet, mert apja és a kutyák elkergették az állatot. A kiskorút a község polgármestere szállította a székelyudvarhelyi kórházba.
A megyei tanács elnöke azt is elmondta, hogy ugyancsak vasárnap, Karcfalván is medvetámadást jegyeztek, a vad betört egy gazdaságba és elpusztított egy borjút.

Sebeket ejtett a gyermek lábán a nagyvad. Ismétlődő balesetek Fotó: HMT sajtószolgálat

Borboly Csaba szerint a következő időszakban nőhet a medvetámadások száma, ezért a környezetvédelmi minisztériumnak megelőző intézkedéseket kellene hoznia.
– Románia az egyetlen ország, ahol – elvben – létezik közbeavatkozás medvetámadás esetén, de ezt megöli a bürokrácia, mert a kilövési engedélyt nagyon későre adják meg. Például azt a medvét, amely emberre támadt Etéden, csak három hónappal később lőtték ki, ami azt mutatja, hogy a minisztérium nem képes lépést tartani az eseményekkel. Az Európai Unió Habitat irányelve világosan kimondja, hogy kell léteznie megelőzésnek, ám a hatóságok gondolkodnak, jóllehet az emberi életnek mindennél fontosabbnak kellene lennie. Azt várom a miniszter asszonytól, hogy intézkedjen, mert ebben az országban ő az egyetlen, aki tehet valamit ez ügyben – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Hozzátette, Hargita megye „büszke a medvéire”, de a túlszaporodás nem tesz jót sem az embernek, sem a fajnak, s a kilövési engedélyeket a létező populáció szerint kellene kiadni.
Hargita megyében 2018-ban másodszor támadt emberre a medve, az első áldozat egy juhász volt.
Korábban a legtöbb esetben az áldozatok az állataikat legeltető pásztorok közül került ki, de gombászó vagy erdei gyümölcsöt gyűjtő emberek, mezőn dolgozó gazdák is váltak támadás áldozataivá.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.