Újabb medvetámadás Tusnádfürdőn

Elkeseredetten keresik a megoldást

645

Két embert támadott meg a medve Tusnádfürdőn vasárnap, egyiküket meg kellett műteni. Az eset miatt a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága ma rendkívüli ülést tart Csíkszeredában. A júliusi medvetámadások miatt ugyanakkor még pénteken megbeszélést tartottak az önkormányzatok, illetve az állami hatóságok, hivatalok képviselői.

Fotó: Dezső László / Medveakadémia

A pénteki megbeszélésen a prefektúra, a csendőrség, a környezetőrség, a vadásztársulások, a környezetvédelmi hivatal képviselői voltak jelen. A tanácskozást követően arra az eredményre jutottak, hogy a tusnádfürdői önkormányzat szerződést köt a helyi vadásztársasággal, és kérik a környezetvédelmi minisztériumot, hogy engedélyezze a Tusnádfürdőre bejáró medvék elköltöztetését, vagy szükség esetén kilövését. Ennek érdekében pedig hozzáláttak, hogy minden egyes azonosítható medve esetében külön dokumentációt állítsanak össze.
Ez egyébként nem egyszerű, mert a vadásztársaság elvileg nem avatkozhat be lakott területen, azonban találtak egy olyan jogszabályt, amelynek előírásai lehetővé teszik, hogy ha szerződést kötnek az önkormányzattal, akkor a szaktárca engedélyével mégis közbeavatkozhassanak. Ezenkívül arról is határoztak, hogy a hatóságok ezután szigorúbban büntetik azokat, akik etetik a medvéket, vagy szándékosan helyeznek el élelmiszer-hulladékot olyan helyre, ahol a medve hozzáférhet.
Mától ugyanakkor olyan munkacsoportot hoznak létre a helyi szakértők bevonásával, amely azon dolgozik, hogy hogyan lehetne a bajt megelőzni, a medvéket távol tartani.

Visszafogott remények
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tanácskozás után a Hargita Népének úgy nyilatkozott: nem számít arra, hogy a minisztériumnál megértésre talál a helyiek kérése, ugyanis a csíkszeredai megyei kórház területére bejáró medvecsalád esetében is azt a választ kapták a tárcától, hogy a térségi vadásztársulás a saját költségén, ha gondolja, elviheti a medvéket. Kérdésünkre hozzáfűzte: ha a minisztérium ezúttal is azt a választ küldi, hogy oldják meg a problémát saját forrásaikból, akkor erre van mód, de nem ilyen választ vártak a szaktárcától.
– A medvék a minisztérium „tulajdonában” vannak, ez olyan, mintha az mondanák, hogy van egy harapós kutyánk, tartsátok magatokat távol tőle. Ez nagyon felelőtlen válasz – adott hangot elégedetlenségének az elöljáró.

A helyiek azonnali megoldást szeretnének
Kolozsvári Tibor tusnádfürdői megyei tanácsos ugyanakkor kijelentette: azonnali megoldást szeretnének. Hozzáfűzte: csupán átmeneti megoldás, hogy létrejön egy azonnali beavatkozásra alkalmas csapat, amely rendkívüli esetekben intézkedhet. A tusnádfürdőiek petícióval fordulnak a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben többek közt azt kérik, hogy a – medve mint védett faj megőrzését célzó – törvényt úgy módosítsák, hogy az emberi élet megvédése legyen az elsődleges szempontja.
Kolozsvári Tibor kérdésünkre elmondta: a törvény megváltoztatásához ugyanakkor sok reményt nem fűz. Hangsúlyozta: csak azért, mert törvényes, a jelenlegi állapot még nem jelenti azt, hogy jó. Az állam reakcióideje a veszélyre több nap, a rendszer tehetetlenségén változtatni kell. Hozzáfűzte: elfogadhatatlan, hogy a lakosság által delegált döntéshozók ne az emberek érdeke mellett álljanak.
– Emberek élete van veszélyben, és több napra van szükség ahhoz, hogy érdemben reagáljon az állam. Nem normális, hogy az a két medve, amelyik júliusban emberre támadott, még mindig szabadon kószálhat Tusnádfürdő utcáin – nyilatkozta lapunknak Kolozsvári Tibor még pénteken. Ehhez képest vasárnap két embert támadott meg a medve Tusnádfürdőn, mindkettő kórházba került, egyiküket meg is kellett operálni. Az újabb támadást követően összehívott mai bizottsági ülésre ismét meghívták Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.