Újabb medve kószálhat a városban!

Székelyudvarhely

1 403

Miután vasárnap hajnalban Szé­kely­udvarhelyen a bethlenfalvi úton egy állapotos nőt szállító autó halálra gázolt egy medvét, újabb nyomokra bukkantak, ami a vadásztársaság igazgatója szerint azt jelenti, újabb medve kószál a város területén.

Medvetetem az árokban

Tragédiával is végződhetett volna a vasárnapi baleset, de szerencsére csak a medve számára volt végzetes. Egy kápolnásfalusi férfi épp vajúdó feleségével igyekezett a székelyudvarhelyi kórházba hajnali fél háromkor, amikor a Norada előtt, nem messze a Székelyudvarhely táblától elütött egy útra kiszaladó medvét. A medve – amelynek életkorát 10-12 évre saccolják – néhány méter után a sáncba zuhanva elpusztult.
– Tegnap kiszállt a helyszínre a környezetőrség és kiadta a helyi tanácsnak, hogy a medvét el kell szállíttatni és elégetni. Nem értem, miért kell egy olyan állatot elégetni, amelynek az eszmei értéke 40 ezer euró. A videofelvételen végigkövettük, ahogyan a kadicsfalvi eltérőtől a medve végigszaladt az országúton, egészen a város végéig – tájékoztatta lapunkat Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója.
A vadásztársaság vezetője azt is elmondta, tegnap egy másik medve nyomait látták, szintén Kadicsfalván.
– Gyorsan kell cselekednünk, amint behatároltuk, azonnal fel kell állítanunk a medvecsapdát, nehogy tragédiához vezessen – jegyezte meg.
Az igazgató hozzátette, a környezetvédelmi hatóságokkal együtt készített becslésük szerint 324 medve van 110 ezer hektáron, bár egy medvének ezer hektár erdőre, élőhelyre lenne szüksége, hogy saját magát fenntartsa, ne öljön állatokat, ne egye meg a gabonát… A helyi vadásztársulatnál az optimális létszám 28 lenne, ezzel szemben 324 egyedről van tudomásuk.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek