Újabb lakossági államkötvény

Rövidebb futamidővel

261

 

Néhány héttel ezelőtt a közpénzügyi minisztérium állami kötvényeket bocsátott ki magánszemély befektetők számára. Ezek a lakosságnak szánt takarékossági-befektetési eszközök igen kedvezőek, mármint a kamat tekintetében, s ugyanakkor az abból származó jövedelem mentesül a megadózás alól. Keddtől, azaz augusztus 1-jétől újabb ilyen típusú kötvénykibocsátásra került sor, s az érdekelt magánszemélyek azokra jegyezhetnek (tehát megvásárolhatják azokat) az állami kincstár egységeinél, valamint a Román Posta hivatalainál, ügynökségeinél.


A mostani kibocsátás jogalapját is a közadósságra vonatkozó 2007/64-es sürgősségi kormányrendelet alkalmazási módszereit jóváhagyó 2007/1470-es kormányhatározat (amelyet legutóbb a júniusban megjelent 2018/414-es kormányhatározattal módosítottak és egészítettek ki), valamint a 2017/3139-es pénzügyminiszteri rendelet képezte. Ez utóbbi kapcsán utalnunk kell arra, hogy a minap az is módosult – nevezetesen a július 30-án megjelent 2018/2627-es közpénzügyi miniszteri rendelet révén –, s ugyanakkor a mostani államkötvény-kibocsátásra vonatkozóan külön pénzügyminiszteri rendelet jelent meg a Hivatalos Közlöny július 31-i számában, a 2018/2631-es. Amúgy eleve tudni lehetett, hogy az idei esztendő során a közpénzügyi minisztérium több esetben is ilyen típusú államkötvényeket fog kibocsátani, s erre a célra rendelkezésre állnak a szükséges költségvetési alapok. Idetartozik az is, hogy a szaktárca illetékesei még július elején bejelentették, hogy rövid időn belül esedékes lesz a kibocsátás, és erre sor is került augusztus 1-től kezdődően.

Másabb feltételek
A jogszabályozás – amint már arra utaltunk – gyakorlatilag nemigen módosult. Ennek ellenére a mostani kibocsátásnak megvannak a maga sajátosságai. A leglényegesebb talán az, hogy az eddigi ötéves futamidővel szemben a most megvásárolható lakosságnak szánt államkötvények futamideje lecsökkent három évre.
Egyébként a futamidő tartalmának az esetleges módosításával már eleve számolt a jogszabály, s az sem kizárt, hogy a későbbiek során esetleg még rövidebb futamidejű államkötvények kibocsátására is sor kerülhet. A futamidő lecsökkenéséhez kapcsolódik az is, hogy a kamatráta az eddigi 5%-ról évi 4,5%-ra csökkent. Ez normális is, mert a rövidebb futamidejű állami kötvények esetében szerte a világon mindig is kisebb a kamatráta, mint egy hosszabb futamidejű esetén (annál az egyszerű oknál fogva is, hogy az abba befektetett pénz több ideig, azaz hosszú éveken át áll az állam rendelkezésére). De ha már itt tartunk, akkor utalhatunk arra is, hogy az éves kamat felvehető a hároméves futamidő során, azaz annak minden egyes esztendejében.

Határidők
Augusztus 1-jével vált a lakosság számára hozzáférhetővé a most kibocsátott államkötvény, s az akció augusztus 24-ével zárul. A kincstári egységek esetében a szóban forgó periódus bármelyik napján vásárolhatók állami kötvények, a Román Posta esetében ez némileg másként van: a városi települések esetében a kötvényvásárlás utolsó napja augusztus 23-a, a vidéki települések esetében pedig augusztus 22-e. A kamatokat augusztus 27-től kezdődően számítják, s ilyenképpen az első esztendőre vonatkozó kamat kifizetésére 2019. augusztus 27-én kerül sor, a következő évire 2020. augusztus 27-én, az utolsóra pedig 2021. augusztus 27-én. Egy személy mint befektető legfeljebb 100 ezer lejes értékhatáron vásárolhat állami kötvényeket az állami kincstár egységeinél, akárcsak a Román Posta egységeinél.
Az érdekesség kedvéért: a júniusi kibocsátás során országos szinten a magánszemélyek több mint 786 millió lejt fektettek be állami kötvényekbe. Ebből az összegből a brassói regionális közpénzügyi vezérigazgatósághoz tartozó hat megyéből (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben) közel 57,5 millió lej. Hargita megye esetében közel 6,3 millió lejről van szó, ami a régió szintjén mintegy 8,8%-os részesedést jelent, az országos szintű értékhez viszonyítva pedig mintegy 0,8%-ot.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek