Újabb községháza maradt felirat nélkül

52

Néhány napja levették a madé­falvi községházáról a Községháza felirat betűit. A polgármesteri hivatal azért kényszerült a felirat eltávolítására, mert az ügyben végleges bírósági végzés született, és lejárt a végrehajtására kiszabott tíznapos határidő.

kozs
Ilyen volt – ilyen lett fotó a madéfalvi községháza homlokzatáról. Törvényszéki design

A Hargita Megyei Törvényszék tavaly nyáron rendelte el a Községháza felirat eltávolítását a madéfalvi polgármesteri hivatal épületéről, majd a Marosvásárhelyi Ítélőtábla elutasította a madéfalvi önkormányzat és a polgármester fellebbezését, és január 20-i döntésével helyt adott a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) fellebbezésének, ugyanakkor 1050 lejes összeg kifizetésére is kötelezte a polgármestert és az önkormányzatot a panaszos javára, igazságügyi bélyegilleték és ügyvédi honorárium céljaira.
Dan Tanasă egyesülete 2015-ben kezdeményezett pert a felirat eltávolításáért, arra hivatkozva, hogy a községháza megnevezésnek nincs román nyelvű megfelelője. (Bár a községháza – primărie fordítás minden román–magyar és magyar–román szótárban megtalálható – szerk. megj.)
Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere lapunk érdeklődésére SMS-ben azt válaszolta, hogy szabadságon van, és ha „úgy meg vagyunk szorulva”, zaklassunk mást, őt hagyjuk békén és „végezzük a dolgunkat”. Szőcs László alpolgármestertől viszont megtudtuk, hogy a feliratot az elmúlt szombaton délután távolították el a községháza faláról, a végrehajtást lefotózták, és a fotót elküldték Dan Tanasănek. Az 1050 lejes perköltséget pénteken fizették ki. Hogy a továbbiakban mi áll majd az eltávolított felirat helyett, arról az alpolgármester nem tudott pontosan beszámolni, de elképzelhetőnek tartja, hogy háromnyelvű feliratot festenek majd a falra a leszedett betűk helyett.
Kozmás után Madéfalva a második Hargita megyei település, ahol az elveszített pert követően el is távolították a Községháza feliratot. Korond község is elveszített egy hasonló pert, ők a napokban kapták kézhez hivatalosan az alapfokú végzést, amit 15 napon belül megfellebbezhetnek.
– Ezt meg is tesszük – válaszolta kérdésünkre Ravasz Ferenc alpolgármester. – Megpróbálunk a végsőkig kitartani, pedig most már a székely zászló és Korond zászlaja miatt is pert indított ellenünk Dan Tanasă.
Egyébként a korondi községháza épületén két nyelven, kültéri kerámiából készült betűkkel szerepel a Községháza – Primărie felirat.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.