Újabb Koltay rockopera

83

Budapesten, a Hősök terén rendezték meg a Trianon című rockopera ősbemutatóját június 22–23-án, amely létrejöttének apropója az volt, hogy kevesebb, mint két év múlva lesz a trianoni békeszerződés századik évfordulója.
A darab a XX. századon vezeti végig az embert a XXI. század első éveivel bezárólag. Röviden bemutatja a századfordulót, aztán az első világháborút, a vörös terrort, majd a trianoni tragédiát, amelyet nem sokkal később a bécsi döntések próbálnak enyhíteni. Megrázó módon pár évre rá a trianoni béke által meghúzott határok visszaállnak. Ezután sújt le a nácik őrjöngése, a második világháború pusztítása, aztán az ’56-os forradalom kegyetlen leverése. Mindezt lezárja a rendszerváltás, amelyet az Unióba való belépés követ. A történet a 2010-es törvénnyel zárul, amelynek köszönhetően a nemzeti összetartozás napjának június 4-én szavazzák meg.
A bemutatót megelőző egy hétben napi 12–13 órás próbákat tartottak a Hősök terén a tánckoreográfiák és a színészi alakítások betanítása érdekében annak a közel 200 táncosnak és statisztának, akiket Magyarország legkülönbözőbb pontjairól toboroztak össze, és akik között egyedülálló módon a csíkszeredai Borsika néptáncegyüttes 12 tagja is lehetőséget kapott a fellépésre. Nagy gratulációt érdemel a kemény munkájáért, kitartásáért és színpadi alakításáért a következő 6 lány és 6 fiú: Kovács Boglárka, Ciurea Catalina, Ilyés Dalma, Gál Denise, Dánél Kunigunda, Bálint Katalin, Bálint Dávid, Szabó Balázs, Borók Arnold, Ferencz Vince, Biró Levente és Ilyés Mátyás.
A grandiózus produkció az elkövetkezendő két évben turnéra indul, elképzelhető, hogy idővel majd Erdély több városában is meg lehet tekinteni.

Berecz Andrea csoportkísérő, Csíkszereda

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.