2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Újabb kiírásához érkezett a csíki népdalvetélkedő

Tizenhetedik kiírásához érkezett a Csak tiszta forrásból nevet viselő, a csíki települések diákjai számára szervezett népdalvetélkedő. A november 11. és 28. között zajló verseny menetrendjéről dr. Szalay Zoltán egyetemi oktató, a szervező alapítvány képviselője számol be.

Korábbi döntősök. Népszerű a vetélkedő Fotó: archív
Korábbi döntősök. Népszerű a vetélkedő Fotó: archív

A Tiszta Forrás Alapítvány a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata és a Communitas Alapítvány támogatásával 17. alkalommal hirdeti meg a csíki települések iskolásai számára a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedőt. Idén november 11–28. között zajlik a rendezvény – tájékoztatott dr. Szalay Zoltán szervező.
Mint mondta, a szervezők elsősorban helyi anyagot kérnek a versenyzőktől. A fiatalok, korcsoporttól függően, 10-20 népdallal kell készüljenek – mondta a szervező, megjegyezve, hogy a verseny során elsősorban a tiszta, csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsósorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesül majd.
– Mesteri fokozatot is hirdetünk – fűzte hozzá –, ennek keretén belül elsősorban az egyéni népdalrepertoár gazdagsága a válogatási szempont. A vetélkedőkre a versenyzők korcsoporttól függően 50–100 népdalból álló listával kell jelentkezzenek.
Az egyéni verseny mellett idén is meghirdetik a népdalcsoportok versenyét. A 6–12 tagú csoportok egy legfennebb 5-6 perces népdalcsokrot kell előadjanak, s az előadás során a fenti szempontokon kívül a csoport egységes előadásmódjának érvényesülését is értékeli a zsűri. A csoportok jelentkezési listáján az összeállított csokor népdalainak kezdősorai, valamint ezenfelül további 10 népdal kezdősora kell szerepeljen.
Az egyéni versenyben öt korcsoportban indulnak a versenyzők: az óvodások–másodikosok 10 népdallal, a III–IV. osztályosok 10 népdallal, az V–VI. osztályosok 15 népdallal, a VII–VIII. osztályosok 15 népdallal, a középiskolások 20 népdallal kell jelentkezzenek.
A népdalcsoportok számára kiírt versenyben három korcsoportban indulnak a tanulók: alsó tagozatos iskolások, felső tagozatosok és középiskolások, valamennyien 10 népdallal és népdalcsokorral kell jelentkezzenek.
A mesteri fokozatért kiírt versenyben három korcsoportban zajlik a verseny: az V–VI. osztályosok 50 népdallal, a VII–VIII. osztályosok 75 népdallal, a középiskolások 100 népdallal kell jelentkezzenek.
A repertoárban szereplő népdaloknak legalább fele helyi dal kell legyen – hívja fel a figyelmet a szervező –, a csoportok az összeállított népdalcsokrot, valamint a listára felírt további dalok közül a zsűri által kiválasztott népdalt kell elénekeljék.
A versenyre való felkészüléshez helyszíni tanulmányozásra, netán másolásra kották és hangfelvételek igényelhetők.
A vetélkedő kétfordulós, a döntőben korcsoportonként az elődöntők legjobbjai vehetnek részt. Az elődöntők az alábbiak szerint zajlanak: a gyimesi települések számára a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Gimnáziumban, november 11-én, 16 órától, az Alcsík, Kászon térség számára a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában november 18-án 16 órától, gyergyói térség települései számára a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban november 19-én 14 órától, Felcsík számára a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolában november 19-én 18 órától, Csíkszereda és környéke számára a Gyermekek Házában (Csíkszereda, Taploca u. 20. szám) november 20-án 15 órakor. A döntő november 27–28-án zajlik Csíkszeredában, a Márton Áron Gimnázium dísztermében. Jelentkezni az elődöntők helyszínén az előre kitöltött jelentkezési ívvel lehet, ezt az iskolák titkárságáról vagy a szervezőktől lehet igényelni (e-mail: zszalay@upcmail.ro).

Sarány István

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb