Újabb hét település csatlakozik

WiFi4EU: a második kiírás nyertesei

44

A tavalyi kilenc után további hét Hargita megyei település pályázata részesült pozitív elbírálásban az Európai Bizottság WiFi4EU nevű kiírásán. Csíkszereda, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós, valamint Oroszhegy, Székelyderzs, Gyimesfelsőlok és Csíkrákos község 15 ezer euró értékű utalványt kap, és fontos lépéseket tehet a köztéri WiFi-lefedettség terén.

Mint arról már beszámoltunk, az Európai Bizottság tavaly írta ki először az utcai ingyenes internethasználatot elősegítő projektjének pályázati kiírását. Akkor Hargita megye kilenc települése – Balánbánya város, valamint Csíkmadaras, Csíkszentmi­hály, Csíkszentsimon, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Korond, Oklánd és Siménfalva község – szerepelt a sikerrel pályázók decemberben közzétett listáján, és részesült 15 ezer euró értékű utalványban, amelyet csakis erre a célra költhetnek el.
Hogy milyen formában valósítják meg, azt a településvezetők szabadon eldönthetik. Ba­lán­bá­nyán például három nagymére­tű antenna sugározza majd a jelt, Gyergyóremetén a meglévő in­ter­nethálózatra kötik rá a rou­te­reket és biztosítják a teljes lefedettséget. Vannak települések, amelyek a közösségi épületeknél, tereknél helyeznek el WiFi-sugárzókat. Az elmúlt öt hónap alatt – tudomásunk szerint – még egyik település esetében sem valósították meg a tervet, de Balánbányán például már folyamatban van a kivitelező cég kiválasztása, Csíkszentsimonban pedig már kiértékelték az ajánlatokat, és várják a kivitelezést.
Az első kiírást követően április elején újranyitották a pályázatot, és a korábbi 2800 után ezúttal 3400 utalványt bocsátottak a települések részére, EU-szerte. Hargita megye három legnagyobb városa – Csíkszereda, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós – is a nyertesek szerdán közzétett listáján szerepel, de ott találjuk Oroszhegyet, Székelyderzset, Gyimesfelsőlokot és Csíkrákost is. A pótlistán Cso­mafalva is megjelenik.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek