Újabb előrelépés az Orbán Alapítványnál

Akkreditáció kipipálva

256

Akkreditálták a székely­udvar­helyi Orbán Alapítvány tevékenységeit: a halmozottan sérült gyermekek nevelésével, fejlesztésével foglalkozó intézmény most már minden szempontból megfelel a nemzetközi normáknak. Többek között azért is fontos ez a magánalapítványnak, mert így a pályázati lehetőségek is megnyíltak előttük.

Zöldben, nyugalomban. Kirándulnak, táboroznak a sérült gyermekek Fotók: orbán.ro

Hivatalosan is elismerte az országos akkreditáló szerv az Orbán Alapítvány tevékenységeit, ezáltal a Székelyudvarhelyi Rehabilitációs Központ (Bethlenfalvi út 195/C) működését is. A szervezet az állandó támogatók és adományozók segítségével 1996 óta biztosít hiánypótló szolgáltatásokat a súlyosan és halmozottan sérült gyerekeknek, fiataloknak.
Az akkreditáció megszerzése a tűzvédelmi engedély kiváltása miatt négy éve húzódik. Mint ismert, az utóbbi években több szigorítást is bevezetett a kormány az épületek biztonságossá tételéért. A kötelező előírásoknak való megfelelés érdekében a központ épülete teljes átalakításon esett át, ez pedig jelentős költségekkel terhelte az alapítványt. Az akkreditáció révén viszont végre elérhetővé válhatnak pályázati források – tájékoztat az alapítvány közleménye.
Az Orbán Alapítvány fejlesztőközpontjában jelenleg közel 80 személy részesül terápiás kezelésben, a rehabilitációs központban a térségben lakó gyermekek vehetnek részt szükség esetén szakszerű, egyéni gyógypedagógiai fejlesztésben. Az intézményben két kinetoterapeuta, három gyógypedagógus és egy szomatopedagógus foglalkozik a gyerekekkel, sőt egyre több felnőttel is. Az alapítvány térítésmentesen biztosít korai fejlesztést a koraszülött vagy más poszt- és perinatális sérülést szenvedett gyermekek számára, a rehabilitációt fizikoterápia, gyógypedagógiai fejlesztés, Snoezelen-terápia, ergoterápia követi. Szakembereik ezeken túl is több, nemzetközi szinten elismert kezelési eljárást alkalmaznak. Ezekkel a módszerekkel Down-kóros, idegrendszeri károsodást szenvedett, koraszülött, tanulási nehézségekkel küzdő, fejlődésben elmaradt, hibás testtartású, lúdtalpas vagy gerincferdüléses gyermekeken is segítenek.

Korszerű fejlesztés és mozgásterápia. Néha csodákat tesz

A halmozottan sérült gyerekek általában kimaradnak a közoktatásból, ezért az Orbán Alapítvány iskolát, napközit és szabadidős tevékenységeket is kínál ezeknek a gyermekeknek.
A hét elején például Székelyvarságon táboroznak a halmozottan sérült gyerekek, az alapítvány munkatársai öt napon át szabadtéri sporttevékenységeket, kézműves-foglalkozásokat szerveznek számukra.
A hét évet betöltött, iskolaköteles gyerekek csoportja a Tompa László Általános Iskolához tartozik.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.