Újabb elmarasztalás helyi lapért

Remete után Csomafalva

42

A románok hátrányos megkülönböztetése miatt marasztalta el Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatalát az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A határozatot a feljelentő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) alapítója és elnöke, Dan Tanasă tette közzé a blogján, augusztus 20-án. Ezúttal a község önkormányzati lapja, a Csomafalvi Hírlap kizárólagosan magyar nyelvű megjelenése miatt tett feljelentést.

Márton László Szilárd, Gyer­gyócsomafalva pol­gármestere az újságírók érdeklődése nyomán szerzett tudomást a diszkriminációellenes tanács döntéséről, hiszen még nem kapott hivatalos közlést erről. A Hargita Népe érdeklődésére elmondta: Dan Tanasă 2018-ban tett panaszt a községben megjelenő Csomafalvi Hírlap kapcsán.
A másfél évtizede létező közlöny kéthavonta jelenik meg a közösséget érintő legfontosabb események krónikájával, pályázati beszámolókkal, a születésekről és elhalálozásokról szóló adatokkal. Mind olyan információ, amely a község lakóit érinti csupán, akik 99,8 százalékban magyar anyanyelvűek.
Márton László Szilárd elmondta: annak függvényében fog dönteni a további lépésekről, hogy milyen indoklást tartalmaz a határozat. Amennyiben azt kérik, hogy ezentúl két nyelven jelenjen meg a közlöny, megfellebbezik azt, hiszen értelmetlen lenne, mivel a közlönyben csak a falu lakóit érintő információk szerepelnek, és a magukat románnak valló családok nem kérték annak fordítását.
– Bízom benne, hogy az igazságszolgáltatás is figyelembe veszi ezeket a szempontokat, hiszen nem történt diszkrimináció, nem sérültek senkinek a jogai ebben az esetben. Minden, a községgel kapcsolatos közérdekű információ megtalálható a kétnyelvű honlapunkon – tette hozzá a polgármester.
Mint arról már korábban be­számoltunk, idén tavasszal Gyer­gyó­remete Polgármesteri Hivatala is hasonló határozatot kapott a diszkriminációellenes tanácstól. A Dan Tanasă blogján való megjelenés után körülbelül egy héttel kapták kézbe a határozatot, hogy 2000 lejes bírságot kell fizetniük. A Képes vagyok című önkormányzati havilap kizárólag magyar nyelven való megjelenése a román lakosság hátrányos megkülönböztetését jelenti – állt a határozatban. Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér fellebbezett az ítélet ellen. Érdeklődésünkre elmondta: várják a fellebbezés eredményét, nincs tudomásuk róla, hogy döntés született volna az ügyben.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek