Újabb beruházás a Szejkefürdőn

11

Tájba illő gyalogos sétányt alakítanak ki a Szejkefürdőn, amely a székelykapuk alatt egészen Orbán Balázs sírjáig vezeti el a látogatót. Rendezik a sír előtti teret is még az idén, jövőben pedig tovább szépítik az egyre nagyobb érdeklődésre számító turisztikai övezetet.


Már tavaly felmerült az ötlet, hogy rendezésre szorul a régi székely­kapuk alkotta sor, és a legnagyobb székely sírhelyének környéke. Együttműködésre lépett a Mini Erdély Parkon akkor már dolgozó Legendárium és a Haáz Rezső múzeum, és felkérték Csíki Barna székelyudvarhelyi építészt: tervezze meg a gyalogösvényt, illetve a nyughely előtti kis teret. 

Jövő héten kezdődik 

a munka

A Legendárium 5500 lejjel járult hozzá a tervek elkészítéséhez, a Városháza pedig 130 000 lejt különített el erre a célra a Haáz Rezső Múzeumnak, így október elején el is kezdődhet a munka a Szejkefürdőn – közölte Miklós Zoltán múzeumigazgató.

Az engedélyeztetés lassította kissé a folyamatot, de a terv egy része még az idén megvalósul. Akácfa korongokból készül a mintegy két méter széles, a kapuk alatt a sír közelébe kígyózó sétány, ahol néhány lépcsőfokot, meg egy kis teret alakítanak ki, e két utóbbit már kőlapokkal burkolják. Miklós Zoltán szerint egy hónap alatt el is készülnek a munkával, ami a kapuk környékén tereprendezést is magába foglal. Jövő tavasszal pedig folytatják: füvesítenek, padokat, információs táblákat helyeznek ki, és közvilágítás is lesz.

Tízezrek a Szejkén

Egyébként 1969. október 26-án avatták fel Orbán Balázs jelenleg látogatható nyughelyét, amely pontosan a negyedik temetkezési hely volt. Azóta sárban, hóban, rossz idő esetén körülményes volt az emlékhely felkeresése. A probléma még inkább fókuszba került a Mini Erdély Park megnyitásával, hiszen augusztus óta 44 ezren keresték fel az egyedi látványosságot és annak környékét. A Legendárium mint a Szejke gazdája fontosnak tartja minél szélesebb körben látogatóbaráttá, széppé, rendezetté tenni a helyszínt – közölte Fazakas Szabolcs projektvezető. Elárulta kérdésünkre, hogy további izgalmas terveik vannak a nyughely kapcsán, és azt is, hogy a választások után végre megnyitja kapuit az Orbán Balázs Látogatóközpont is a Szejkefürdőn. Időközben megjavították a Borvízmúzeum mögötti kis hidat, hogy onnan is megközelíthető legyen az Erdély építészeti örökségét bemutató makettkiállítás, és tovább bővült a megtekinthető épületek száma is.

Hozzászólások lezárva.