Újabb ásatások az Andrássy udvarháznál

117

Várhatóan két hónapig tartanak Csíkszentkirályon a Tamás Ervin – egykori Andrássy-kúria – telkén tegnap megkezdett ásatások. A szakértők szerint a feltárás Csík egyik legrangosabb nemesi családjának múltjába engedhet betekintést, s ez különleges lehetőséget jelent a most készülő agroturisztikai panzió számára is.

Tegnap kezdődött a munka. Ötszáz éves falakat, emlékeket keresnek Fotó: Balázs Árpád
Tegnap kezdődött a munka. Ötszáz éves falakat, emlékeket keresnek Fotó: Balázs Árpád

Daczó Katalin
daczo.katalin@hargitanepe.ro
Immár harmadszorra zajlanak ásatások Csíkszentkirályon, az Andrássyak egykori birtokán a 2007-ben és 2014-ben végzett feltárások után. Ezúttal a telken álló lakóházat szeretné bővíteni és agroturisztikai panzióvá átalakítani a tulajdonos.

Ötszáz éves falak nyomában…
– Tavaly feltártuk azt a részt, ahová a szauna épül, és az idén került sor arra, hogy az épületet ténylegesen átalakítsák, megemeljék, aláalapozzák – részletezte tegnap lapunknak Darvas Loránd, a Csíki Székely Múzeum régésze. Elmondta, már a bővítendő családi ház aláalapozása során előtűntek olyan falak, amelyek az Andrássyak régi udvarházához tartozhattak, most a házon kívüli részeken folytatják a munkát.
– Az első ásatáskor még nem sejtettük, hogy meddig terjedhetnek ki az épület romjai északi, illetve nyugati irányban, most viszont látszott, hogy északi irányban is hosszan folytatódik az épületegyüttes, s azt is lehetett látni, hogy több építkezési periódusról beszélhetünk – jegyezte meg Darvas.

Castellum rejtőzhet a föld alatt
A régész szerint az udvarház hosszú folyamat eredményeként épült ki, felhasználtak, hozzáépítettek a régebbi falakhoz is. Így az egykori, 16. századi kúria méretei hatalmasra duzzadtak. A romok kelet–nyugati irányban közel 45 méter hosszúságban érzékelhetők, s szinte kastélyra engednek következtetni.
– Castellumnak azt nevezik, amikor egy hagyományos udvarház kerítőfallal van körbevéve. Gyanítjuk, hogy ezt is kerítőfal övezte, az épület nagysága is arra utal, de óvakodunk egyelőre a kastély kifejezés használatától – fejtegette Darvas Loránd. – Amit eddig ismerünk, méreteiben a szárhegyi Lázár-kastélyból az Asszonyok háza és a Lovagterem méreteihez hasonlítható. Azt is tudjuk, hogy az udvarház még folytatódott északi irányban, de nem csoda, hiszen a 16. század egyik legtehetősebb csíki nemesi családjáról van szó.
1614-ben még állt az Andrássyak csíkszentkirályi udvarháza, de tulajdonosai már nem az Andrássyak voltak. Az Andrássy család utolsó csíki tagjának, Péternek ugyanis el kellett menekülnie Csíkszentkirályról, mivel a Bekes-féle összeesküvésben való részvétele miatt 1575-ben jószág- és fővesztésre ítélték.

Júliusig folytatják az ásatásokat
A tegnap megkezdett ásatások a tervek szerint július végéig tartanak, a régészek ugyanis szeretnék feltárni mindazokat a felületeket, amelyekhez a későbbiekben nem lehet majd hozzáférni a panzió udvarán: a járdák, a parkolóhelyek, a virággruppok helyén.
– Hatalmas munka, jól jönnének önkéntesek – jegyezte meg a régész. – Az ásatáshoz a helyi önkormányzat nyújt ugyan egy minimális támogatást, de ez kevés a két hónapig tartó munkára, ezért egyetemistákat, középiskolásokat is szívesen látunk! – hívta fel a figyelmet a régész.

„Hátrányból”
előnyt kovácsolni
A Tamás család kezdettől pozitívan viszonyult az udvarukon zajló „áskálásokhoz”, s most az örökös, Tamás Ervin is fontosnak tartotta, hogy a munkálat elvégzése előtt feltárást végezzenek, annak ellenére, hogy tavaly, az építkezési engedély kiváltásakor igencsak megnehezítette a dolgukat, hogy régészeti lelőhely van az udvaron.
– Agroturisztikai panzió kialakítására pályáztunk 2012-ben a Nemzeti Vidékfejlesztési Program 313-as intézkedésének keretében – magyarázta Tamás Ervin. – 2013-ban írtam alá a szerződést, de az engedélyezés elhúzódott a lelőhely miatt, ezért csak az idén tavasszal tudtunk nekifogni a megvalósításnak.
A pályázatíróként Kolozsváron tevékenykedő közgazdász elmondta, a pályázatban egy négyszobás agroturisztikai panzió szerepel, amelynek melegvíz-ellátását a kazánház tetejére felszerelt napelemekkel oldják meg. Kínálatukban egyhetes kerékpártúrák és idővel gasztronómiai túrák is szerepelni fognak. Az építkezést, átalakítást szeptember 30-ig kell befejezni.
– Bízunk benne, hogy tartani tudjuk a határidőt – jegyezte meg a tulajdonos. – Jó szervezéssel, komoly munkával még a területrendezést is be tudjuk fejezni. Hosszú távú célunk pedig az, hogy az Andrássy-kúria falainak egy részét feltárjuk, láthatóvá tegyük, és nyíltszíni kiállítóteret hozunk létre. Így a mostani késlekedés távlatilag éppen a panzió vonzerejét erősíti. Azt is fontosnak tartjuk, hogy az Andrássyak neve az egész Kárpát-medencében ismert, és mivel éppen Csíkszentkirályról indultak, előnevükben is a falu szerepel, itt is legyen egy Andrássy-emlékhely.
Végezetül Tamás Ervin megjegyezte, az is lényeges, hogy a sikeres pályázat jóvoltából két fiatal – ő maga és a felesége – hazaköltözhetnek Kolozsvárról Székelyföldre.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.