Új vízszolgáltatót hoznak létre

A város megvásárolná a közüzem épületeit Fotó: Nagy Levente
65

Gyergyószentmiklóson felszámolják a közüzemet, új szolgáltató biztosítja majd az ivóvizet a lakosoknak. Az új vállalat létrehozásának folyamatát elindították, Nagy Zoltán polgármester szerint a lakóknak nem kell tartaniuk a változástól, a szolgáltatásban nem lesz kiesés.

A város megvásárolná a közüzem épületeit Fotó: Nagy Levente

Már 2005-től nehéz anyagi helyzetben volt a gyer­gyó­szentmiklósi köz­üzem, 2012-ben pedig kérte csődvédelem alá helyezését azért, hogy adóssága ne halmozódjon tovább. A helyzet azonban nem oldódott meg, így a pénzügy a Go Rt. felszámolását kezdeményezte, valamint a tulajdonában levő javak (székhelyen található épületek, berendezések, járművek) árverezését. Több rendben hirdettek árverést, jelenleg a kikiáltási ár 1,25 millió lej.
Nagy Zoltán polgármester azt mondta, van terv a szolgáltatás fenntartására, ugyanakkor a városnak szándékában áll részt venni az árverésen is: a Go Rt. épületeit megvásárolnák, azt tervezik, a jövő évi költségvetésből különítenének el erre pénzt. Az elképzelés szerint a polgármesteri hivatalhoz tartozó mellékgazdaságot költöztetnék majd oda, ugyanis a műhelyeket, garázsokat használni tudnák.
A víz- és szennyvízszolgáltatás biztosítására új szolgáltatót hoznának létre Gyervíz néven, azokkal az önkormányzatokkal közösen, amelyek településein jelenleg is biztosítja a vizet a Go Rt. – tehát Gyergyóalfaluval és Gyergyóújfaluval. Az új céghez a jelenlegi közüzem munkatársainak egy részét alkalmaznák.
A polgármester elmondta: az elmúlt napokban egyeztetett ez ügyben az országos közszolgáltatásokat felügyelő hatóságnál és el is indították a folyamatot, hogy egyik vállalattól a másikhoz kerülhessen a szolgáltatás. Jelenleg készül a szakhatóság által javasolt hatástanulmány, amint az megvan, a tanácsok elé terjesztik az ügyet. A polgármester reményei szerint mindez néhány héten belül lezajlik.
A városvezető szerint a lakosság a változásból semmit nem fog megérezni, a szolgáltatást folyamatosan biztosítják, a díjak pedig nem módosulnak. Csupán annyit érzékelnek az egészből, hogy más cégtől kapják a számlát. Emellett Nagy azt szeretné, hogy a jövőben pozitív irányba változzon a meghibásodások kezelése: szakszerűbben és rövidebb idő alatt rendezzék azokat, mint jelenleg.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.