Új útjelzések várhatók

Balesetek megelőzése Csíkszeredában, a brassói úton

201

Fényjelekkel is ellátott gyalogátjáró táblák felszerelését, valamint a gyalogátjárók előtti csíkok felfestését tervezi Csíkszereda önkormányzata a balesetveszélyes Brassói úton – közölte lapunk kérdésére Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere. A rendőrség szerint ugyanakkor még mindig a közlekedési szabályok betartása lenne a legjobb módszer a balesetek elkerülésére.

A leghatékonyabb prevenció a szabályok betartása. Veszélyes útszakasz Fotó: László F. Csaba

Az elmúlt hetek során több gázolás is történt Csíkszeredában, a Brassói út azon szakaszán, ahol négy sávon közlekednek az autók. Kisebb-nagyobb sérülésekkel, horzsolásokkal és csonttörésekkel megúszták ugyan az áldozatok, bár a korábbi évekből emlékezhetünk halálos végkimenetelű balesetekre is.
Újabban a helyi önkormányzat az útszakasz ügykezelője, ezért Szőke Domokos alpolgármestert kérdeztük arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak a közeljövőben a balesetek számának visszaszorítása érdekében.
– Fényjelekkel is ellátott gyalogátjáró táblák szereléset, valamint a városban is használt gyalogátjárók előtti csíkok felfestését tervezzük – válaszolta az alpolgármester.
A rendőrség fekvőrendőrt
javasolna
A Brassói úton az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló belesetekkel kapcsolatban Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője elmondta: a rendőrségnek vannak javaslatai, például fekvőrendőr elhelyezése hasznos lehetne. A biztonságot nem garantálná teljes mértékben, de csökkentené az autók sebességét – közölte a szóvivő. Hozzáfűzte: ami az útjelzések megváltoztatását illeti, az az adott útszakasz kezelőjének a feladata. A Brassói út esetében ez a helyi önkormányzat felelőssége, ugyanis már a város az ügykezelő, nem pedig az országutakért felelős országos társaság. A szóvivő hangsúlyozta: ha a baleseteket megelőző óvintézkedések működnének a gyakorlatban, akkor nem lenne ennyi baleset. Ha észleli a rendőrség, hogy adott útszakasz különösen balesetveszélyes, mindössze a következő intézkedések állnak rendelkezésére: tájékoztatják erről a közvéleményt, balesetmegelőzési felhívásokat tesznek közzé, illetve olyan ajánlásokkal, javaslatokkal segíthetik az autósokat, amelyek elkerülhetővé teszik a baleseteket. Ezenkívül konkrét akciókat hajthatnak végre, amelyek egyszerre tájékoztató és kényszerítő jellegűek, továbbá felelősségre vonhatják a szabálysértőket.
A megkerülhetetlen
emberi tényező
A szóvivő ugyanakkor kifejtette: megoldást kell találni bármilyen problémára, ha valahol túl gyakran fordulnak elő balesetek, akkor a rendőrségnek is intézkednie kell. Az emberi tényező is fontos, természetesen a veszélyesebb helyszíneken a rendőröknek is jelen kell lenniük, de az autósoknak is jóval nagyobb odafigyeléssel kell közlekedniük. Hozzáfűzte: a balesetveszélyesebb útszakaszokról tájékoztatni kell a lakosságot, tudatosítani kell bennük, hogy fokozottan vigyázniuk kell.
– Ismerünk olyan útszakaszokat is, amelyek kiválóan el vannak látva útjelzésekkel és forgalmi táblákkal, mégis gyakran történnek balesetek. Minden az emberi tényezőre vezethető vissza: azaz a sebességkorlátozások és az összes többi törvényi előírás betartásának figyelmen kívül hagyására – mutatott rá a szükséges elővigyázatosság fontosságára Gheorghe Filip. Hozzáfűzte: a saját biztonságuk érdekében a gyalogosok is jól teszik, ha átjáró előtt is körülnéznek.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek