Új utakon a csend birodalmába

Kettős ünnep Székelyvarságon

98

Aki a Székelyudvarhelytől 35 kilométerre lévő tanyafaluba, Székelyvarságra látogat, rögtön észreveszi a fejlődést: hibátlan aszfalton érkezik a központba, ahol új épületek sokasága fogadja: modern művelődési ház, sportpálya, múzeum és egészségház. A hétvégén falugyűlést tartottak, mi pedig kihasználtuk az alkalmat, hogy szippantsunk egy jó nagyot a friss varsági levegőből és fejleményekből.

Kulturális program az idősek szórakoztatására. Nem felejtik az elődöket Fotók: Nagyálmos Ildikó

Azt mondják, Székelyvarság az ország legnagyobb kiterjedésű – 77 négyzetkilométeren fekvő – szórványtelepülése. A falut a 20. század elején Oroszhegyről és Korondról kirajzott székely családok alapították Oroszhegy mély patakvölgyekkel szabdalt vulkáni fennsíkján fekvő Varság nevű határrészéből, 1906-ban lett önálló község,1908-tól nevezik Székelyvarságnak.

Vigyázniuk kell az útra
Számos olyan tanyarésze van – Tisztás, Bolygóbükk, Forrásköze, Sólyomkőpataka, Nagykútpataka, Bagzos és Küküllőtelep –, ahová csak megfelelő járművel jut el télen az arra járó. Tamás Ernő polgármester közel két évtizede azon dolgozik munkatársaival, hogy járhatóvá, élhetővé tegye a tanyát, megkönnyítse az ott lakók életét. Azt vallja: a méltósággal, szerényen végzett munka ér annyit, mint a zajos siker.
Vasárnap a szentmise után hívta össze a falu népét a polgármesteri hivatal előtti térre, hogy ünnepi alkalmat teremtve néhány pontban felvázolja a jelentősebb megvalósításokat.
Elsőként a leaszfaltozott megyei útszakaszt emelte ki, amelyet a megyei tanács segítségével sikerült felújítani.
– Bízom abban, hogy a tavasszal tett vállalást a fát szállító járművek is betartják, hiszen ha hóolvadáskor vagy nagy esőzések idején a megengedett súly többszörösével közlekednek, ismét tönkremegy az aszfalt. Elsősorban ettől az úttól függ településünk léte és fejlődése, pozitív hatásait már tapasztalhattuk, hisz egyre több turista látogat el hozzánk, másrészt pedig az itt lakók ingázása is kényelmesebb, egy óra alatt eljuthatnak Székelyudvarhelyre – fogalmazott.
Egy másik fontos beruházás, amely a kormány támogatásával négy év alatt készült el: a Tisztás felé vezető 4 kilométeres útszakasz, ahol 1400 méter fedett sáncot, nyolc átereszt és két hidat építettek. A polgármester azt szeretné, ha a jövőben minden tanyára ilyen út vezetne.

Ünnepi programra készülő szépkorúak. Az ő tapasztalataik és a fiatalok lendülete visz előre

Túl a huszadik nyertes pályázaton
A község egy új, hóekével, hókotróval felszerelt erőgéppel és egy hatszemélyes haszongépjárművel gazdagodott, amelyet a LEADER-ből pályáztak meg. Tamás Ernő bízik abban, hogy az utak, sáncok karbantartásá­ra jó szolgálatot tesznek ezek a haszongépek télvíz idején is. Ugyanakkor – ha a helyzet úgy kívánja – a tűzoltóságnak, polgárvédelemnek is rendelkezésére bocsátják.
– Pályázni érdemes! Noha sok munka és utánajárás van ezekkel a pályázatokkal, nincs más választásunk, ha a fejlődést tartjuk szem előtt. Büszkén jelentem, hogy 2000-től számítva a polgármesteri hivatal túl van a huszadik nyertes pályázaton, három projekt pedig még kivitelezés alatt áll. Ezúttal is biztatom a vállalkozókat és a közbirtokosságot, hogy ragadjanak meg minden alkalmat, hiszen aki kimarad, lemarad – biztatta a polgármester a település lakóit.
Az elöljáró felhívta a figyelmet a közvilágítás minőségének javulására, majd a terveket is felvázolta: elkezdődött a központi iskola felújítása, újrafödése, hamarosan hozzáfognak a régi faluháza épületének felújításához, tavasszal pedig a Forrásköze–Nagykút–Küküllő tanyarész ivóvízrendszere kiépítésének.
A beszámoló után Jánosi Gellért plébános megáldotta az új haszonjárműveket, hogy a közösség javát szolgálják, az utat, amelyen járnak, és kérte a Jóistent, hogy áldja meg mindenki munkáját, aki hozzájárult ezek magvalósításához.

Szabadtéri falugyűlésen a megvalósításokról. Elöljárók beszámolója

Szépkorúak ünnepe
A templomból lelkiekben feltöltődve, egymás karjába kapaszkodva érkeztek a kultúrotthonba az idős asszonyok, férfiak. Összekulcsolt kezekkel, érdeklődve várták a fiatalok műsorát. Az idősek, nyugdíjasok megünneplését fontosnak tartják a településen, tiszteletükre évek óta ünnepséget szerveznek a kultúrházban.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt és köszöntötte a szépkorúakat, hiszen – amint mondta – tíz éve tartja a kapcsolatot a településsel és számos kellemes élmény köti a községhez, többször élvezhette a helyiek vendégszeretetét. Úgy véli, a tanyavilág azt a nyugalmat és bölcsességet sugallja, amire minden székely településnek szüksége lenne. Beszédében kiemelte: egy közösség életében minden generációra szükség van, úgy a fiatalok lendületére, mint az idősek tapasztalatára, végtelen szeretetére.
– A mindenkori fiatalabb ge­neráció egyik legfontosabb és legnemesebb feladata kell legyen a régiekre emlékezni, velük ünnepelni – köszöntötte ünnepi beszédében a megjelenteket Tamás Ernő polgármester, aki Széchenyi Istvánt idézte: „a múlton nyugszik a jelen, s azon a jövendő”.
A legfontosabb tennivalók közé sorolta az itt élők, és főként az idősek életfeltételeinek megkönnyítését, s örömmel nyugtázta, hogy Székelyvarságot a fejlődő települések közt tartják számon Székelyföldön, egyre több család dönt úgy, hogy hazaköltözik. A polgármester szerint ki-ki eldöntheti, melyik utat választja, de szerinte csak az számít öregnek, aki belezuhan a semmittevésbe, szenvedésbe, unalomba. Egy bölcs mondás azt tartja, hogy az időskor nem az élet vége, hanem a koronája – jegyezte meg Tamás Ernő.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek