Új tűzoltóközpont épül Csíkszentmártonban

Állandó diszpécserszolgálat működtetését is tervezik

32

Jó ütemben halad Csíkszent­mártonban az új tűzoltószertár építése. Több év tervezés után tavaly megöntötték az alapot, idén pedig, ahogy az időjárás engedte, folytatták az építkezést. A tervek szerint az önkéntes tűzoltók közössége ősszel már használatba veheti az új polgárvédelmi központot, ahová állandó diszpécserszolgálat működtetését is tervezik. A kultúrotthon korszerűsítését is befejezik ebben az évben.

Hamarosan elkészül a földszint falazata                                                                                  Fotó: László Antal

Nagy hasznát veszik Csík­szent­mártonban az újonnan épülő tűzoltószertárnak, amikor kész lesz. Az önkéntes tűzoltóság a rendelkezésére álló jelenlegi épületet már rég kinőtte, az eszköztár bővülése, modernizálása egy megfelelőbb, korszerűbb tárolási helyet kíván.
Gergely András, a község polgármestere lapunknak elmondta: az európai uniós pályázatból épülő 900 ezer lejes beruházás 400 négyzetméteres beltérrel készül két szinten. Az új polgárvédelmi központ elhelyezkedése is megfelelőbb lesz az eddiginél.
– A földszint két szerkocsi­be­állónak, tömlőmosónak, eszközök tárolásának ad helyet, az emeleten pedig közösségi termek, tusolók, mosoda, és irányítóközpont lesz kialakítva – mondta az elöljáró. Hoz­zátettette: az új épület a régi tűzoltószertár szomszédságában épül, mégis sokkal előnyösebb fekvésű lesz, hiszen direkt kijárata lesz a főútra, a régivel szemben, amely egy olyan mellékutcára nyílt, ami nagyon forgalmassá vált az utóbbi időben, így esetenként akadályokba ütközhetett a közlekedés. Szükség esetén a régi épületet is használhatják eszközök tárolására a helyi tűzoltók. Az elöljáró szerint az építkezési munkálatok két hónap alatt befejeződnek, ha a munka továbbra is a mostani ütemben halad. Jelenleg a gépcsarnok építése, az alsó szint falazása folyik, ezután következik a padlózat és az emeleti rész elkészítése. Az épület berendezését is ebből a pályázatból vásárolják: a bútorzat és az informatikai eszközök beszerzése és beszerelése is megvalósul az őszre a tervek szerint. Továbbá állandó diszpécseri szolgálat működtetését is tervezik, hogy szükség esetén gyorsabban tudjanak segítséget nyújtani.
– A kultúrotthon felújítási munkáit is be kell fejeznünk az év végére, hisz addig van a határidő. Jelenleg az előadótermek térelválasztó falazata épül, a villanyhálózat, fűtésrendszer, padlózat, és az asztalosmunka egy részének elkészítése még hátravan – jegyezte meg Gergely András.

Lerövidül a reakcióidő
Gergely Attila, a csíkszent­már­toni önkéntes tűzoltók parancsnoka is osztozik a véleményben, miszerint szükség van az új tűzoltóközpontra a hatékonyság szempontjából.
– Az új épületben a szerkocsikat és eszközöket is egy helyen tudjuk majd tárolni, így lerövidül a reakcióidő, ami a hatékony munka egyik fontos eleme. Jelenleg 29 tagja van az önkéntestűzoltó-közösségnek, ebből minimum 10-12-en minden bevetésnél ott vagyunk – jegyezte meg a parancsnok. Hozzátette: három jármű áll a tűzoltócsapat rendelkezésére: egy 2400 literes tartállyal felszerelt tűzoltóautó, egy gyors beavatkozású jármű, amit inkább áradásoknál használnak, illetve egy kisbusz, ami eszköz- és személyszállításra egyaránt alkalmas.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.