2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Új tető a balánbányai református templomon

Hálaadó ünnepélyt tartottak vasárnap a balánbányai reformátusok abból az alkalomból, hogy elkészült a templom új tetőszerkezete.

Cserépre cserélték a zsindelyt. Fogyó, de építkező közösség Fotó: Szatmári Szilárd
Cserépre cserélték a zsindelyt. Fogyó, de építkező közösség Fotó: Szatmári Szilárd

Balánbányai templomunk 19 évvel ezelőtt épült, és zsindellyel volt fedve – emlékeztetett Szatmári Szilárd református lelkész. – Ez a zsindely annyira tönkrement, hogy már csak a kátrány védte az esőtől, ezért ki kellett cserélni az egész tetőszerkezetet, zsindely helyett cseréppel födni a templomot. Jövőben lesz húszéves a templomunk, jubileumi ünnepséget tervezünk, de mivel már most elkészült, nem akartunk a nagy esemény mellett csak úgy elmenni. A vasárnapi hálaadó ünnepélyre nagytiszteletű Kántor Csaba esperest, az egyházkerület püspökhelyettesét hívtuk meg.
Az ünnepségen jelen voltak a felújítás támogatói: Balánbánya Polgármesteri Hivatalának és Hargita Megye Tanácsának képviselői, valamint a gyülekezet holland támogatói, akik segítségével 19 évvel ezelőtt a templom felépülhetett. – Most ismét segítettek, hogy a tetőszerkezetet ki tudjuk cserélni – jegyezte meg Szatmári Szilárd. A balánbányai református templomot Zakariás Attila tervezte, és szintén ő készítette az átalakítási tervet is. – A zsindely nem vált be – jegyezte meg a gyülekezet lelkésze. – A zsindelyt rendszeresen kezelni kellene, a tető nagyon meredek, hagyományos építészeti stílusú, de bűvészmutatvány oda felmászni. Most a stílushoz illő dupla hódfarkú cseréppel fedtük újra.
A balánbányai gyülekezet lélekszáma mintegy 150 fő, jelenleg zajlik a pontos felmérés, tudtuk meg Szatmári Szilárdtól. Húsz évvel ezelőtt, amikor a bánya még működött és a templom felépült, 400 főt számlált a közösség, azóta folyamatos az elvándorlás és a csökkenés.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,352RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb