Új tagokat választottak a földosztó bizottságba Gyergyószentmiklóson

121

Három új tagot választottak a gyergyószentmiklósi földosztó bizottságba azon az általános gyűlésen, melyre a területtulajdonosokat hívták meg. Bár a meghirdetett rendezvény nagyon kevés földtulajdonos érdeklődését keltette fel, célját elérte, ugyanis sikerült bővíteni a bizottsági tagok számát, így a jövőben hatékonyan tudja végezni munkáját.

Kevés területtulajdonos döntött a földosztó bizottság új tagjairól Fotó: Nagy Levente

A gyergyószentmiklósi föld­osztó bizottság több al­ka­lommal volt határozatképtelen az elmúlt időszakban, mivel az üléseken nem jelent meg megfelelő számú tag. Az önkormányzat általános gyűlést hirdetett, hogy a területtulajdonosok új tagokat válasszanak a bizottságba. A szerda délután tartott eseményen Nagy Zoltán polgármester elmondta, egy bizottsági tag eltávozott az élők sorából, emiatt nem tudtak hatékonyan dolgozni. Kifejtette, a törvény értelmében új tagokat akkor lehet szavazni, ha az általános gyűlésen a területtulajdonosok több mint fele részt vesz, de mivel ez több száz személyt jelent, így számítottak arra, hogy nem lesznek elegen. A második ülésen már nem kötelező ilyen magas arányú részvétel, a jelenlevők dönthetnek, ezért a második ülést ugyanazon napra hirdették meg, így tudott eredményes lenni a kevesebb mint száz személy részvételével zajló gyűlés.
A polgármester elmondta azt is, hogy a földosztó bizottság a város földügyeit hivatott rendezni, s a megyei földosztó bizottságnak van alárendelve, tagjai pedig a mindenkori polgármester, alpolgármester, jegyző, a kataszteri iroda vezetője, erdészetek, közbirtokosságok kép­viselői, valamint a területtulajdonosok képviselői. Havonta egy-két alkalommal üléseznek, viszont ahhoz, hogy határozatokat hozhassanak, a tagok több mint felének jelenléte szükséges. Hangsúlyozta, sok probléma vár megoldásra a terület-visszaszolgáltatások kapcsán, de a parcellázási tervek elkészítése is elakadt, mivel nagyon sok birtoklevélben szerepelt elírás, amit viszont javítani kell. Az elmúlt időszakban olyan ülése is volt a bizottságnak, amikor 70 birtoklevél módosítását hagyták jóvá. A városvezető leszögezte, jogos az elvárás a városlakók részéről, hogy a tulajdonviszonyokat mihamarabb rendezzék, viszont ehhez hatékonyan működő földosztó bizottságra van szükség. Megjegyezte, az újonnan bekerülő tagokra is nagy felelősség hárul, munkájukért azonban bérezés nem jár.
Nagy István jegyző azt mondta, a területtulajdonok és visszaszolgáltatások kapcsán nagyon komoly viták vannak, s nehézségek, melyeket minél hamarabb rendezni kell, s ehhez jól kell működnie a földosztó bizottságnak.
Az általános gyűlésen résztvevők javasoltak új tagokat, majd szavazásra is sor került, ennek eredményeképpen Madaras Csaba, Pongrácz Adalbert és Hobaj József képviseli ezentúl a gyergyószentmiklósi területtulajdonosokat a földosztó bizottságban.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek