Új szintet nyitnak meg a turisták előtt

Újabb szint megnyitására készül a parajdi sóbánya. Kelendő a sós levegő Fotók: Parajdi Sóbánya honlap / Facebook
169

Székelyföld egyik leglátogatottabb objektuma a parajdi sóbánya. A látogatók száma évről évre növekedik, az elmúlt esztendőben volt olyan nap is, amikor 8 ezren keresték fel a só föld alatti birodalmát. A turizmus majdnem felét adja a bevételnek, bizonyára ezért lát perspektívát a fejlesztésben a bánya vezetősége. Néhány éven belül a mostaninál mélyebben újabb modern kezelő- és szórakoztató központot kívánnak megnyitni a látogatók fogadására.

Újabb szint megnyitására készül a parajdi sóbánya. Kelendő a sós levegő Fotók: Parajdi Sóbánya honlap / Facebook

A turisták számát és az eladott sómennyiséget tekintve sikerült túlszárnyalni tavaly az előző évet. 2016-ban 639 785 személy kereste fel a parajdi sóbányát, tavaly már 641 603 látogatót jegyeztek. Seprődi Zoltán igazgató bevételnövekedéséről is beszámolt, annál is inkább, mert az elmúlt év tavaszán emeltek az árakon.

Parajdi só kerül az utakra
A bánya bevételeinek nagyjából 45 százalékát adja a turizmus, és 55 százalékát a só értékesítése.
– A só eladása is jobban ment tavaly, mint azelőtt, mert a hazai útügy mintha jobban felkészült volna a télre, és a receptet is megváltoztatták, azaz homok hozzáadása nélkül, csak sót használhatnak csúszásgátlóként az országutak téli karbantartásához – mondta Seprődi. Megtudtuk, hogy tavaly mintegy 80 ezer tonnát adott el a parajdi sóbánya, és a só mintegy 93 százaléka az utakra kerül. – Éppen ezért az időjárás nagyon befolyásolja a bevételeinket – tette hozzá az igazgató.
A bánya látogatottsága természetesen nyáron – júliusban, augusztusban – a legmagasabb, volt olyan nap is, amikor 8 ezren ereszkedtek le a föld mélyébe.
– Nem könnyű a nagy tömeget fogadni, akadtak reklamálók is. Volt olyan, hogy 1 percet késett a kezelőszintre szállító busz, és a látogató máris kérte a panaszkönyvet – mesélte az igazgató.

A nagy munka már elkezdődött
A bánya és környékének fejlesztésére megvalósíthatósági tanulmány is készült már, ennek egyik pontját sikerült kipipálni 2014-ben, amikor elkészült az ország legmodernebb szabadtéri sós fürdője, a régi parajdi strand helyén. Az elkövetkező négy évre is nagy ívű tervei vannak a bánya vezetőségének: a jelenlegi látogatási szint alatt 30 méterrel új szintet nyitnának meg a turisták számára. A terep előkészítését már elkezdték.
– Először is biztonságossá kell tenni, majd a közművesítés következik, a víz és villany bevezetése, csatornázás, meg a közlekedés kialakítása a szintek között. Eddig csak ún. lejtaknán keresztül lehetett megközelíteni ezt a bizonyos szintet, s a tavaly már elértük, hogy gépekkel is oda lehet jutni – tájékoztatott az igazgató. – Modernebb lesz az új szint, mint a mostani kezelőbázis, tervezője pedig ugyanaz, mint aki a strandot megálmodta. A látványtervet Bruno Andreşoiu bukaresti építész készítette el – tudtuk meg Seprőditől.

Gyógyulás, szórakozás, öröm a föld mélyén
A turisták több mint fele, 360 ezer személy csak egyszeri látogató volt, míg mintegy 282 ezren legkevesebb 5 napos kezelésre érkeztek Parajdra és a bányába. A legtöbben belföldről jöttek, de Seprődi Zoltán elmondása szerint már 20 százalék fölé emelkedett a moldáviai vendégek száma. Tömegesen érkeznek még Magyarországról, de brazil, japán látogatója is volt a sóbányának.
Köztudott, hogy a bánya nemcsak működő kitermelőhely, nemcsak turistalátványosság és kezelőközpont, hanem számos rendezvénynek vendéglátója. Szerveztek például Áprily-emléknapot, amelyen a környékbeli, nagyobbrészt sóvidéki iskolák tanulói találkozhattak, de az elmúlt hétvége sem telt el gyermekzsivaj nélkül.
– Nagyon szép eseménynek lehettünk tanúi a hétvégén. Összegyűjtöttünk 12 gyerekcsoportot az ország egész területéről: többek között székelyt, románt, lengyelt, szászt, tatárt, bolgárt, törököt, és együtt ültük meg a játék, az öröm és a barátság fesztiválját – közölte Seprődi Zoltán. A bányában gyerekvárost alakítottak ki, ahol az ide érkező 350 gyermek játszhatott, szórakozhatott, és ismerkedhetett egymással.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.