Új színt kapnak az évszázados falak

Önerőből újítja fel templomát az egyházközség

94

Megújulnak a belső falak, a templom padlózata, kicserélik a villanyvezetékeket Gyergyószék egyik legrégebbi templomában, Gyergyóalfaluban. A gyergyóalfalvi egyházközség 700 ezer lejes saját költségvetéséből végezteti el a munkálatokat, amelyek az állagmegőrzés mellett azt a célt is szolgálják, hogy a huszonegyedik század igényeihez igazítsák a műemlék épületként nyilvántartott templomot. A nagyszabású munkálatok előreláthatóan június végén fejeződnek be.

A mennyezet festése már elkezdődött               Fotó: Boncina-székely szidónia

Ezt a templomot annak idején kemény anyagi áldozattal építették őseink, fontosnak tartom, hogy mi is hozzáadjuk a magunk részét ehhez a munkához – mondta Jenei János gyergyóalfalvi plébános a felújítási munkálatok szükségszerűge kapcsán.
Gyergyószék egyik legrégebbi temploma, a műemlék épületként nyilvántartott alfalvi templom még őrzi a legelső, 13. században épült román stílusjegyeket. A toronyláb és boltozatai, valamint az épen maradt kőkapu ennek a kornak az emlékét idézik. A 15. században gótikus stílusban újjáépített templom tornyának alsó emelete és a kapuzat főbejárata szintén megőrizte régi formáját, akárcsak a mostani főbejárat ablakai. A tornyot az átalakítások során megmagasították, 1766–1776 között barokk stílusban alakították át a templomot, amit a bejárat felett olvasható 1780-as évszám is megerősít.
Az átalakított barokk műemlék templomot 1786-ban Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel Szentháromság tiszteletére. Azóta többször felújították, kibővítették, legutóbb nyolc évvel ezelőtt külső munkálatokat végeztek rajta.
Az 1800-as években olajfestékkel festették le a templom belső falait, 1924-ben ismét, majd 1938–39-ben az új rész megépítését követően egységesítve az egész épületet, ekkor szintén olajfestéket használtak. 1958-ban az akkori építőmesterek valószínűleg enyvvel alapozhattak, hogy fel tudják vinni a budaiföld-rétegeket a falakra. A mostani felújítás révén olyan alapozót használnak, hogy ne kelljen az előző rétegeket eltávolítani – avat be a felújítás részleteibe Jenei János.
A plébános elmondta: a felújítást a műemlékvédelmi engedélyek beszerzésén és a tervek elkészíttetésén túl az épület statikai állapotának felmérése is megelőzte. Geológiai radar is készült – habár a korábbi ásatások során már feltárták a régi templom körívét, az új kutatási módszer ezt megerősítette. A templom neobarokk belsejében lévő freskókat már korábban feltárták és konzerválták, ezek körül most felújítási munkálatokat végeznek: a mennyezet festése már elkezdődött.
Kicserélik a padlózatot is, kőburkolattal látják el a templom földjét, egységesítve azt, hiszen eddig hasított kő, beton és járólap is volt elhelyezve, a padok alatti részen pedig csupasz föld volt. A felújított templombelső megfelel majd a legkorszerűbb tűzvédelmi előírásoknak: a villanyhálózat cseréje magába foglalja a pánikvilágítás, valamint a füstérzékelők beszerelését is – tudtuk meg.
A munkát előrelátóan az oldalhajóval kezdték, amely már teljesen kész van: a festés, villanyszerelés mellett új padok is kerültek a kis kápolnaként funkcionáló részbe. A csíkszeredai cég által végzett munkálatok szakmai felügyeletét a gyergyószentmiklósi Larix stúdió végzi, ők készítették el a felújítási terveket.
A műemlék épület felújítása várhatóan június végén befejeződik, de Jenei János plébános már az újabb terveket sorolja: a következő megvalósítás az oltárok restaurálása lesz, ehhez azonban további engedélyek és tervek elkészíttetése szükséges. A Gyergyóalfaluhoz tartozó borzonti leányegyházközségben pedig egy plébánia építését tervezik: az erre a célra megvásárolt területen lévő ház bontási engedélyeire várnak.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.