szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Új szezon, új autók

Harminchárom nap múlva, március 26-án kezdődik a 2017-es Forma–1-es világbajnokság, a csapatok először a jövő héten Barcelonában tesztelhetik új autóikat. Rengeteg szabályt módosítottak, így idénre a csapatok gyakorlatilag a nulláról tervezték meg új autóikat. Elsőként a Saubert mutatták be, így már van összehasonlítási alap a tavalyi és az idei autók között.

Ugyan harminchárom nap múlva rajtol el az idei Forma–1-es világbajnokság, ám a csapatok a jövő héten már kipróbálhatják új autóikat. Szükség is lesz a barcelonai tesztekre, hiszen a szabálymódosítások miatt minden csapat teljesen új autót kellett építsen.
Nagyobbak lesznek az autók, 180 centiről 200-ra változik a kocsik hossza, ahogy az abroncsméretek is változnak, ennek aerodinamikai értelemben nagy jelentősége van, mert a gumik mérete erősen befolyásolja, hogy mi történik a levegővel mögötte, az autó többi részén. Az első vezetőszárny is szélesebb, de csak 75 mm-rel, és hátrafelé nyilazott lesz, hogy az autók esztétikailag gyorsabbnak tűnjenek. A karosszéria is szélesebb lesz, mégpedig mindkét irányba ugyanúgy 100-100 mm-rel, mint az autó a kerekekkel együtt. Ettől a padlólemez mérete is megnő, ami nagyobb leszorítóerőt jelent. Ugyanez érvényes a hátsó szárnyra: azt szintén kiszélesítették, de 150 mm-rel hátrébb is tolták, valamint ugyanennyivel lejjebb eresztették. Ezáltal közelebb került a diffúzorhoz, tehát erősebben befolyásolja a működését. Maga a diffúzor is nagyobb lesz, 150 mm helyett 175 mm magas, és az eleje előrébb kerül. Mindez segít növelni a leszorítóerőt.
Az oldaldobozok előtti terüle­tet eddig szigorúan szabályozták, tavaly egy maghatározott térrészbe semmi nem lóghatott be, az idei előírások viszont teljesen feloldották ezt a korlátozást. Az első felfüggesztés szögére vonatkozó tartomány kiszélesedik, és másképp határozzák meg. Egy másik változás az autó alatti fenéklemezt érinti, ez határolja ugyanis be, hogy mennyire ültethetik le az autót. Az eleje most 100 mm-rel hátrébb kerül, ami nem hangzik túl soknak, mivel azonban az autó hátulja magasabban van, mint az eleje, így csökkenthetik a hasmagasságot, tovább javítva az aerodinamikai teljesítményt.

Egy már ismert
A Sauber elsőként mutatta be az idei szezonra szánt, C36-as jelzésű autóját, ami már az új technikai szabályok szerint épült. A csapat úgy döntött, hogy maradnak az Abu-Dzabiban használt Ferrari motornál, amihez az idén egyáltalán nem érkeznek fejlesztések. A gárda vezetése viszont úgy véli, hogy a C36-os fejlesztésénél előnyt kovácsolhatnak abból, hogy a tavalyi erőforrás műszaki paramétereit már ismerik, ezért a tervezést korán elkezdhették, és a továbbiakban is sikerrel folytathatják majd a szezon során.
Az új Saubert (képünkön) ettől eltekintve a nulláról újratervezték, és cél volt, hogy a nagyobb kerekek miatt növekvő légellenállást csökkenteni tudják, és csökkentsék az autó súlyát is, annak ellenére, hogy a szabályokban 728 kilogrammra növelték az idei autók minimális súlyát. Ezt például a boruláskor védő karosszériaelemek átalakításával érték el. Az aerodinamika terén a szárnyak és a padlólemez alatti áramlatok optimalizálása volt a középpontban, a radiátorokat, az oldaldobozokat és a karosszériát is olyan keskenyre tervezték, amennyire csak lehetett. A tervezők nem csupán a leszorítóerő maximalizálására, hanem az autó stabilizálására törekedtek.
Az első téli tesztet a Forma–1-ben február 27. és március 2., a másodikat március 7. és 10. között Barcelonában tartják, az idény első versenyére március 26-án Ausztrá­liában kerül sor.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb