Új rendeltetés a réginek

Tájház készül Csomafalván

230

Tájházat alakítanak ki Gyergyó­csomafalván egy, a község tulajdonában lévő régi épületben. A munkálatok nemsokára befejeződnek, a falu búcsús ünnepén bebútorozzák a tájházat.

Készül a tájház. Korszerűen bemutatni a régit Fotók: Boncina-Székely Szidónia

Közel 300 ezer lej értékű pályázatot nyert a község az Európai Bizottság LEADER programjában, így megvalósulhat egy régi elképzelés, egy olyan épület, ahol múzeumi tárgyak és hagyományos kézimunkák is helyet kaphatnak. A Napfény Szociális Központ udvarán lévő régi épületen hónapok óta dolgoznak: a múlt században épült lakóházat szeretnék megőrizni az utókornak.
Első ránézésre nem láthatunk sok változást, de a belső részén már egyértelműen igen. A házat lebontották, megtisztították a faanyagot, a cserepeket, alapot készítettek, majd visszaépítették. A belső részen, az előírásoknak megfelelően háromrétegű szigetelés van, tehát ez nem egy régiesített, hanem valóban egy régi épület, kívül-belül a mai használathoz alakítva – mondta Márton László Szilárd polgármester.


A Napfény Szociális Központ – több más tevékenysége mellett – kézimunkakörnek ad helyet, ahol idősek tanítják a fiataloknak a szövés, hímzés, gyöngyfűzés, kötélverés, nemezelés, fafaragás és több más hagyományos mesterség alapjait. Az itt készült alkotások egy részét a leendő tájházban csodálhatják meg az érdeklődők. Emellett a Köllő Miklós Általános Iskola értékes régiséggyűjteményét is itt szeretnék elhelyezni. Ugyanitt berendeznek egy száz évvel ezelőtti hagyományos csomafalvi tisztaszobát, így lehetőség lesz az épületben rendhagyó történelemórát tartani.
Szerencsés helyzetben voltunk, hiszen minden egybeesett a pályázati kiírás kapcsán: az épület központi részen és a község tulajdonában van, így megfelelt az előírásoknak. Emellett helyi tervező és kivitelező dolgozik a tájház elkészüléséért, valamint a nyílászárók restaurálását is helyi mesterember végzi. Így nemcsak egy helyi elképzelés valósul meg, hanem a kivitelezésben is fontos szerepe lesz a közösség tagjainak – fogalmazott Márton László Szilárd.
A tájházat a falu búcsús ünnepén, Szent Péter és Pál napján szeretnék felavatni, a tervek szerint egy régi szokást elevenítenének fel ez alkalommal, szekerekkel szállítanák a bútort és a berendezést a régi-új házba.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek