2021, január 17, vasárnap.

Új ravatalozó épül Maroshévízen

Maroshévízen a Zsákhegyi temetőben új ravatalozó épül 550 ezer lejes költséggel, amit részben pályázati összegekből, részben a megyei és a helyi önkormányzat támogatásából, illetve saját alapokból finanszíroz a maroshévízi református egyházközség

Jól haladnak a Zsákhegyi temetőben épülő új ravatalozó munkálataival – számolt be lapunknak Barticel Kiss Krisztián református lelkész. A Máthé Zoltán csíkszeredai műépítész által tervezett ravatalozókápolna felépítésére pályázatot nyújtottak be a vallásügyi államtitkársághoz, de az idei munkálatokat nyolcvanezer lejjel Hargita Megye Tanácsa, illetve ötezer lejjel a helyi önkormányzat is támogatta. Ebből az összegből sikerült elkészíteni a ravatalozó alapját, és hozzáfogtak a támfalak építéséhez is. Az épület egyébként szimbolikusan bárka alakú, és haranglábat is állítanak melléje – alapjának elkészítése 135 ezer lejbe került, és idén még várnak 55 ezer lejnyi összeget a vallásügyi tárcától, hogy egyenlíteni tudják a számlát a kivitelező felé.
Mint ismeretes, a Zsákhegyi temetőt tavaly januárban vásárolta meg a református egyház jóindulatú adományból a Sbârcea családtól, akiknek a tulajdonában volt, és ez az a temető, ahol több mint 250 első világháborús katona sírhantja van. Az elmúlt években ismeretlenek több alkalommal is megrongálták a régi síremlékeket, amelyeket aztán a Dr. Urmánczy Nándor Kulturális Egyesület tagjai próbáltak visszaállítani. Barticel Kiss Krisztián lelkész viszont úgy véli, hogy egy temetőt úgy lehet megóvni a rongálásoktól, ha továbbra is temetkeznek oda az emberek, hozzátartozóik gondozzák a sírokat.
– Ezért is örülünk annak, hogy hamarosan áll itt egy, a kor igényeinek megfelelő, minden felekezet által használható ravatalozókápolna – közölte a lelkész.
A közeljövőben temetőgondnokot is alkalmaznának, hogy szemmel tartsa a sírkertet. A temető fenntartásáról egyébként már korábban határozatot hozott a presbitérium, ennek értelmében 100 lejes temetőgondozói díjat kell fizetniük azoknak, akiknek hozzátartozójuk nyugszik itt. A nyugta ellenében fizetett díj további tíz esztendőre biztosítja az adott sírhely használatát, azonban, ha ez év végéig – azaz december 31-ig – nem fizetik ki a hozzátartozók a díjat, úgy tekintik, hogy lemondtak a sírról.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb