Új polgármester új lendülettel – Sok kicsi faluval sok a baj

372

Folyamatosan visszatérő ivóvízhiányt oldanának meg és műfüves focipályát is létrehoznának, hosszabb távú elképzelés első lépéseként pedig mélyfúrásokat terveznek majdani sósfürdő létesítése céljából Homoródszentmárton községben. A Nagy-Homoródmen­tén az első mandátumát töltő Ja­kab Attila polgármesterrel beszélgettünk.

Jakab Attila Fotó: Bencze Jakab

Homoródszentmárton község tizenkét faluját és 14 162 hektárnyi területét tekintve Udvarhelyszék legnagyobb községeinek egyike. A még mindig fogyatkozó lakosságú apró falvakat nem könnyű vezetni s úgy „közigazgatni”, hogy közben a fejlődés is megmutatkozzék. Ennek a tucatnyi településnek mindössze bő 2700 lakója van, kevés vállalkozóval, s így a befolyó helyi adók is elég szűkösek – mondotta elöljáróban Jakab Attila községvezető.
Eléggé kiterjedt az úthálózat, amelynek felújítása, karbantartása sok pénzt igényel, akárcsak a 11 művelődési ház és az iskolaépületek. A község vezetője szerint a múlt esztendő pénzszerzéssel, pályázatírással telt, mivel nem nagyon voltak az előbbi ciklusban elkezdett vagy megnyert pályázatok.
– Négy európai uniós pályázatot adtunk le – nyilatkozta Jakab Attila polgármester –, amelyek közül kettőről már kaptunk pozitív visszajelzést. A községi ivóvíz- és csatornahálózat bővítésére nyertünk 1,5 millió eurót. Ezzel az összeggel fel tudjuk számolni Homoródszentpálon a nyári és őszi időszakban jelentkező vízhiányt. Az Ilona-völgyéből – 8 kilométernyi vízvezetéken – hozunk vizet a községi tározóba. LEADER-pályázatunk is nyerő lett, 85 ezer eurót kapunk műgyepes sportpályára. Reméljük, hogy a pályázatokon nyertes projektjeink kivitelezését el is kezdhetjük a 2018-as év nyarán. Megvalósításaink közé tartozik még a községi utak, utcák javítása, Kénosban, Lókodban, Szentpálon, Szent­pé­teren, Szentmártonban, valamint Gyepes és Remete között végezhettünk ilyen szintű munkálatokat. Két hidat újítottunk fel Remetén és Gyepesben. A gyepesi művelődési ház újjáépítésére is készítettünk projektet, amelynek elbírálása nem zárult le, de erre az összegre is nagyon számítunk. Szentmártonban tervezzük a központ teljes felújítását, amelynek érdekében a múlt évben már megvett a hivatal egy épületet, és idén további ingatlanok vásárlását tervezzük – részletezte Jakab Attila.
A községben több hagyományos és jól működő kulturális program van, amelyek regionális és országos hírűek, sőt hatásukkal és visszhangjukkal túl is lépik a határokat. Tucatnál is több kulturális rendezvényt szervezett és támogatott az önkormányzat. Többek között közbirtokossággal közösen szervezett, hagyományossá vált Bágyi Várfesztivált, de visszatérő rendszerességgel támogatják a Homoródmente Művészetéért Alapítvány által működtetett Homoródszentmártoni Román Viktor Művésztelep nyári és őszi táborait. Ugyancsak hozzájárultak az Abásfalván szervezett első Nemzetközi Homoród Fotótábor létrejöttéhez. Társszervezőként vettek részt a Homoród-mente Népviseletben című ván­dorrendezvényben, amelyet tavaly Homoródszentpálon és Városfalván tartottak. Pályázatok útján 60 ezer lej értékben támogatták a helyi egyházközségeket és 20 ezer lejjel a sportegyesületeket, valamint 2500 lejjel a bágyi Kendertó Egyesület által szervezett Homoródmenti Diáktalálkozót. Tűzoltó versenyt is szerveztek, valamint segítették még számos kisebb kulturális rendezvény létrejöttét.
Viszonylag nagy megvalósításnak számít, hogy községi közbirtokosságok segítségével tűzoltóautót vásároltak – jegyezte meg a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy fontosnak tartja a község mélységi vizeinek feltárására tett lépéseket is, amelyek sós vizű gyógyfürdő létesítésének kezdetét jelenthetik.

Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.