Új párt az udvarhelyi láthatáron?

138

Két székelyudvarhelyi újságíró és egy pszichológus a kezdeményezője, alapítója a Szövetség a Közösségért Pártnak. A bejegyzésre vonatkozó kérést már iktatták, a Bukaresti Törvényszék április 21-én dönt róla. Plusz egy magyar párt a három mellé?

Bunta Levente és Farkas György. Kitérő válaszok
Bunta Levente és Farkas György. Kitérő válaszok

Az új párt kezdeményezői, akiknek neve alapítóként szerepel a Bukaresti Törvényszék hivatalos honlapján: Jakab Árpád és Máthé László Ferenc újságírók, Veress Zsolt Endre. A Szövetség a Közösségért Párt – Partidul Alianţă Pt. Comunitate megalapítására vonatkozó kérést március 18-án iktatták. A hatóság honlapján olvasható információk szerint a bejegyzésről április 21-én tárgyal és dönt a fővárosi törvényszék, döntése a meghozatalt követő öt napon belül megóvható, a bejegyeztetés ezután válik törvényessé.

Hárman egy pártban
A kezdeményező alapítók közül kettő székelyudvarhelyi újságíró. Jakab Árpád főszerkesztője volt az Udvarhelyi Híradónak, munkatársa a Hargita Népe Udvarhely napilapnak és szintén főszerkesztője a Bunta Levente polgármester által létrehozott Udvarhely Napilapnak. Jakab jelen pillanatban is Antal István képviselő irodájánál munkakönyves alkalmazott, de bedolgozik a Dr. Verestóy Attila Alapítványnál is.
Máthé László Ferenc újságíró, Jakab keze alatt dolgozott a fenti napilapoknál, jelenleg a helyi Digital3 televízió és a Star Rádió főszerkesztője – mindkét média a városvezetővel köztudottan baráti kapcsolatban levő üzletember, Verestóy Attila ex-sógora, Ferenczy Károly üzletember tulajdonában van.
A Szövetség a Közösségért Párt harmadik alapító tagja, Veress Zsolt Endre neve kevésbé ismert, annyit tudni róla, hogy pszichológus és történész végzettsége van, az előző helyhatósági választásokon szerepelt a tanácsosjelöltek listáján, de mandátumot nem szerzett, és sikertelenül pályázott a Székelyudvarhelyi Városi RMDSZ 1-es körzetének elnöki tisztségére. Jelenleg szerződéses munkaviszonyban áll a polgármesteri hivatallal, ő készíti a közvélemény-kutatásokat Bunta Levente polgármesternek.
A kezdeményezőket akartuk megkérdezni, többször próbáltuk elérni Jakab Árpádot és Máthé László Ferencet, de pártalapító újságírókollégáink sem telefonhívásunkra, sem SMS-üzenetünkre nem válaszoltak.

Arcok, nevek fényben és homályban: kinek a mije?
Nem hivatalos információink szerint az új párt a Bunta Levente –Ferenczy Károly-féle, Verestóy Attila szenátorral „háborúzó” érdekcsoport gyümölcse. Létrehozásán már több hónapja dolgoznak, „születése” a nyílt urnás előválasztás kapcsán a területi és a helyi RMDSZ között kialakult konfliktus kezdeteihez köthető. Megbízható, ám nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló forrásból tudjuk, hogy a pártalapítás azért késett, mert a Bunta által első körben pártelnöknek kiszemelt Molnos Zoltán képzőművész nem vállalta a tisztséget. Molnost novemberben nevezték ki ügyvezető igazgatónak a törzstőkeemelés meghiúsulása miatt pár hónapja bebukott Udvarhely napilapot működtető Udvarhely Média Kft.-nél. Molnos lapunknak a pártelnöki kinevezéssel kapcsolatosan nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott: mindig is pártoktól független volt és az is kíván maradni.
Többek tudni vélik, hogy – bár nevét nem adta az új párt alapításához, Farkas György volt városmenedzser az egyik háttérembere a Szövetség a Közösségért Pártnak, ő húzogatja a szálakat. Farkas ugyan tavaly elköszönt a polgármesteri hivataltól, ám továbbra is ott dolgozik, szerződéses munkatársként. Köztudott, hogy 12 éve Bunta Levente polgármester jobb keze, legbizalmasabb munkatársa.

Legyen is, ne is
A politikai pártok helyi vezetői nem rejtették véka alá véleményüket.
– Állampolgári joga mindenkinek, hogy amennyiben közéleti szerepet akar vállalni hivatalosan, azt megtegye, akár úgy, hogy pártot alapít. Furcsállom, hogy újságírók az alapítók, de az eddigiekből úgy tűnik, az új párt, ha törvényes lesz, nem a jobboldali választóknak üzen hadat, hanem az RMDSZ konkurenciája akar lenni. Amennyiben így van, nem tartom kizártnak, hogy a Bukarestben is nagy befolyással rendelkező RMDSZ nem huny szemet és fellebbezni fog, ez esetben pedig biztosan kicsúsznak a határidőből – vélekedett Jakab Attila, az EMNP helyi és megyei elnöke.
Hasonló véleményt fogalmazott meg Birtalan József is, aki nemrég vette át ideiglenesen a tisztségéből leváltott elnök, Bunta Levente helyét az RMDSZ Városi Szervezetében.
– Jó dolog, hogy demokrácia van, és az embereknek lehetőségük van véleményt nyilvánítani, akár úgy is, hogy pártot alapítanak. Erre a törvény lehetőséget ad. Az RMDSZ szempontjából jó dolognak tartom az egészséges, becsületes, korrekt konkurenciát – mondta.
Gálfi Árpád, a helyi MPP elnöke így kommentálta a hírt:
– Ahhoz, hogy az adott törvényes lehetőségeket betartva induljon a választáson az új párt, annak reális, valós esélyét nem látom. Ezer támogatói aláírást és minden dokumentációt egyetlen nap alatt elrendezni – ez képtelenség, de várjuk meg a végét, mert csodák még történtek – jegyezte meg.
Hozzátette, úgy látja, Udvarhelynek egyáltalán nem egy új pártra van szüksége, sokkal inkább egy jó városgazdára, aki nem pártpolitikus, és nem annak a szekerét tolja, hanem a városlakók érdekeit tartja szem előtt. A Polgári Párt és a Néppárt közös, független polgármesterjelöltet fog indítani és támogatni a helyhatósági választásokon – ismételte meg Gálfi, de azt, hogy ki ez a személy, továbbra sem árulta el.

Bunta: nem tartom rossznak
Bunta Levente polgármester nem zárkózott el a válaszadás elől. Kérdéseinket e-mail-ben tettük fel – írásban érkezett a válasz is.
Érdeklődésünkre, hogy van-e tudomása a kezdeményezésről, és köthető-e neve a Szövetség a Közösségért Párthoz, a következőket felelte: „Ha a székelyudvarhelyi politikai palettán egy újabb párt jelenik meg, amely igazán a közösség érdekét tartja szem előtt, akkor azt nem tartom rossznak. Azt tudni kell, hogy szavazáskor sokkal fontosabb a jelölt személye, mint a mögötte lévő párt programja. Az emberek a jelöltre szavaznak. Az IRES közvélemény-kutató intézet felméréséből kiderült, hogy tízből egy szavazókorú romániai személy bízik csak a politikai pártokban. A többségnek a pártokról rossz a véleménye (több mint 72 százaléka ), a lopás, csalás, korrupció szó jut eszébe. Tízből kilencen azt válaszolták, nem bíznak a politikai pártokban. Ezen szerintem is változtatni kell.”
Az elöljáró válaszából nem derül ki, hogy van-e köze a kezdeményezéshez, ahogy ismételten nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre: indul-e a polgármesteri tisztségért a júniusi választáson, és ha igen, akkor pártszínekben vagy függetlenként?
„Az elmúlt években a rám bízott feladatot megpróbáltam a legjobb tudásom szerint elvégezni. Már elmondtam, hogy nem vagyok tisztségfüggő, de ha a székelyudvarhelyiek úgy gondolják, akkor jelentkezem a további szolgálatra. Én azt mondtam, hogy tervezzünk együtt, döntsünk közösen. Ha a városlakók azt mondják, akkor folytatom a munkát, ha nem, akkor megköszönöm. Jó a közösségért dolgozni, én erre szegődtem el, és meggyőződésem, hogy a következőkben ez fog számítani” – ismételte meg korábbi nyilatkozatát a polgármester.

Csak játszótér?
Amennyiben a tényeket nézzük, az új párt bejegyeztetésének gyakorlati buktatója van. A március 18-án benyújtott kezdeményezéssel kapcsolatosan a Bukaresti Törvényszék április 21-én kiírt tárgyaláson dönt, a törvényszéki döntés az ítélethirdetéstől számítva a Bukaresti Ítélőtáblán öt napon belül, azaz április 26-ig megfellebbezhető. Ez a dátum az utolsó nap is egyben arra, hogy a választáson indulni kívánó pártok benyújtsák a szükséges dokumentációt, többek között az 1000 támogatói aláírást.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.