Új óvoda épül Kápolnásfaluban

Folytatják az utcák térkövezését

1 220

Kápolnásfalu az egyetlen település Udvarhelyszéken, ahol a község főutcája térkővel van lerakva. Idén szeretnék folytatni a térkövezést, szennyvízhálózatot építenek, óvoda és szociális központ épül. Benedek László polgármesterrel beszélgettünk az elmúlt év megvalósításairól, illetve az idei tervekről.

Benedek László Fotó: Nagyálmos Ildikó

Benedek László elmondta: a legfontosabb beruházásuk az új óvoda építése uniós pályázatból. A kivitelezéshez tavaly fogtak hozzá, a beruházás összértéke 500 ezer euró.
– Öt közbeszerzésen folyt le ennek a beruházásnak a kipályázása, hiszen külön zajlik a kivitelezés és a felszerelés (bútorzat, informatikai rendszer, konyhai felszerelések stb.). Napköziként fogjuk működtetni, ételbeszállítást igényelve. A faluban egyelőre négy óvodai csoport működik, de remélhetőleg ősztől ötre gyarapodik a számuk, hiszen – napközi hiányában – jelenleg huszonhét gyereket visznek Szentegyházára – tudtuk meg a polgármestertől.
A szerződések szerint ez év augusztusáig be kell fejezniük a munkálatokat, szeptemberben a tanévet már az új épületben szeretnék megkezdeni. Az intézmény az iskola hatáskörébe tartozik.

Befejeznék a szennyvízhálózat-építést
Egymillió eurós pályázatból még 2017-ben fogtak hozzá a szennyvízhálózat építéséhez, ez 7 kilométer gerincvezetéket foglalt magában, valamint a szennyvíztisztító megépítését.
– Bár ennél jóval több vezetékre van szükségünk, ez volt a maximális érték, amire pályázhattunk. Tavaly lefektettünk 5 kilométer vezetéket, a főút melletti szakaszon kell még elvégeznünk az átfúrásokat, a szennyvíztisztító is 90 százalékban elkészült, alapfokú próbát is megejtettünk. Szabadeséssel oldjuk meg a szennyvíz elszállítását, hogy ne kelljen szivattyúházat működtetni – részletezte Benedek László.
A háztartások rácsatlakozása a vezetékekre idén történne meg, az önkormányzat mentesíteni szeretné a lakosságot a kiadások alól, ezért a kormánytól kértek rá pénzt, a pályázat jelenleg elbírálás alatt van. A pályázatból szeretnék megvalósítani a maradék 5 kilométernyi hálózat megépítését is, illetve a harminc éve épült ivóvízhálózat rehabilitációját (teljes vízvezetékcsere, bekötés, vízórák elhelyezése).
– Fontos ennek még az idén a végére jutni, hiszen szerződésünk van 3850 méteres útszakasz térkövezésére. Szeretnénk a főbb utcáinkat térkövezni. A megnyert pályázat ugyanakkor a Homoródfürdőt Tizenhétfalusival összekötő mezei út javítását is magában foglalja – tette hozzá az elöljáró.
Tavaly letettek még egy pályázatot a maradék 6 kilométeres úthálózat felújítására, ami a kisebb utcákat érintené, szennyvízbevezetés után hozzáfognak az aszfaltozáshoz.
A Helyi Fejlesztések Országos Programjából pályáztak, és már aláírták a kivitelezési szerződést a főút melletti járda, sáncok, útereszek, átjárók építésére.
Folyamatban van az új tanácsépület építése is, amelynek munkálatait – pénz hiányában – évről évre halasztották.

Mezei utak javítására is áldoznak
Kápolnáson minden évben nagy figyelmet fordítanak a mezei utak rendbetételére, az elöljáró szerint tavaly is elég sokat költöttek a takarodó utak feljavítására. Mivel a falu lakosságának nagyobb része mezőgazdaságból él, fontos, hogy járható utak legyenek.
– Tavaly a Széktava utat kötöttük össze a Kétárokközi úttal, aminek annyira rossz volt az állapota, hogy évek óta nem használták. Számos konfliktus forrása volt – jegyezte meg Benedek László.

A szociális központ is elkészül
Tavaly fogtak hozzá és idén adják át a négytermes szociális központot, amelyet nyugdíjasok nappali foglalkoztatására, illetve civil szervezetek (fúvósok, huszárok, ifjúság stb.) különféle tevékenységére használnának.
– Az építkezés folyamán esztétikai problémák merültek fel, ezért leállítottuk a munkálatokat a nyár végén, de tavasszal – a hibákat kiküszöbölve – mindenképp folytatjuk – mondta a polgármester.
Nehézkesen halad az állam által támogatott telekkönyvezés, de tavasszal ismét hozzáfognak a mérésekhez.
– Idén indul az ötödik kiírás, leadtuk az igénylésünket, hogy részt szeretnénk venni. A telekkönyvezés az önkormányzat szempontjából is fontos lenne, mert 200 hektár után nem fizetnek adót. Főleg azokat a területeket kell előnyben részesítenünk, amelyekre területalapú támogatást kérnek a gazdák, mert ha a támogatást telekkönyvhöz kötik, szükség lesz ezekre a papírokra – mondta a polgármester.
A tervek között egy sportcsarnok építése is szerepel, le is adták igénylésüket az Országos Befektetési Vállalathoz, a kultúrházban pedig padlócsere esedékes, ugyanakkor légkondicionálókat is beszerelnek idén.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek