2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Új otthon a keresztúri fiataloknak

Huszonnégy állami gondozott székelykeresztúri és környékbeli gyermek és fiatal számára épít két család típusú otthont a Hargita megyei önkormányzat Székelykeresztúron, a városi kórház udvarán – az uniós forrású beruházásról tegnapi rendkívüli ülésén döntött a megyei tanács. A döntés következménye, hogy a Gyárfás-kúria – Petőfi „vén körtefája” is itt található – ahol jelenleg sérült fiatalok bentlakásos otthona működik, visszakerül a városi önkormányzat tulajdonába.

Ülésezik a testület. Egymillió euró uniós forrásból Fotó: HMT Sajtószolgálat

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a rendkívüli ülést követően elmondta: a beruházás értéke mintegy 1,25 millió euró, ebből egymillió euró az uniós támogatás összege, a fennmaradt kétszázötvenezer eurót a megyei önkormányzat saját forrásból biztosítsa önrészként. Hozzáfűzte: jó hír, hogy a híres Gyárfás-kúriát egyúttal vissza lehet adni a városnak, ahol majd a város vezetése történelmi-kulturális emlékhelyet tud kialakítani.

Régi ígéretet váltottak valóra
Feleki Ildikó, a székelykeresztúri központ igazgatója a tanácsülésen elmondta: a helyi önkormányzat néhány évvel korábban felajánlott a városi kórház területéből ötven árat: ide fog épülni a két családi ház, melléjük a tanácsadó központ, ahol különböző szakemberek fognak dolgozni – pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus –, de foglalkoztatnak majd szociális munkást is, aki a szülőkkel fog dolgozni. Ide várják a keresztúri és környékbeli szülőket, azokat is, akik jelen pillanatban nem tudják hazavinni gyerekeiket, mert nem tudják, hogyan kell bánni egy súlyosan sérült gyerekkel.

Gyergyószentmiklósi beruházásokhoz
Hargita Megye Tanácsa ugyanakkor arról is döntött tegnap, hogy Gyergyószentmiklós 600 ezer lejt kap a központi fűtést biztosító rendszer javítására, további 200 ezer lejt a városi kórház mentőállomásának bővítésére.
Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke a tanácsülésen elmondta: új mentőautókat kapott a gyergyószentmiklósi kórház, a jelenlegi garázsban nincs elég parkolóhely, ezért indokolt a beruházás. Ezenkívül a megyei költségvetésből több, a megye számára fontos beruházás finanszírozását is jóváhagyta a testület. Többek közt a keresztúri inkubátorház vagy megyei utak javítására jut több pénz.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb