Új orvosi eszközöket kaptak a közösségi asszisztensek

116

Munkájuk megfelelő elvégzéséhez szükséges eszközökkel gazdagodtak négy Hargita megyei település közösségi asszisztensei egy csíkszeredai vállalkozónak köszönhetően. A 2500 lej értékű támogatást a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság felhívására nyújtotta a vállalat.

Hasznos műszereket kaptak ajándékba a közösségi asszisztensek Fotó: László F. Csaba

Hargita megyében jelenleg 34 közösségi egészségügyi asszisztens te­vékenykedik a polgármesteri hivatalok alkalma­zásában. Beteg­ségmegelőzést, egész­ségnevelést, védőnői és ápolási teendőket látnak el, munkájuk a kö­zösségi egészségügyi ellátás és az egész­ségügyi alapellátás fontos része – hangzott el csütörtökön az egészségügyi igazgatóság székhelyén, amikor átadták a készülékeket.


Az Amigo Kft. jóvoltából 2500 lej értékben orvosi eszközöket ajándékoztak Csíkszereda, Ma­roshévíz, Székelykeresztúr, Ho­moródalmás és Siménfalva 14 közösségi asszisztensének: 10 vérnyomásmérőt, 9 vércukorszintmérő készüléket, hozzá 900 tesztcsíkot és ugyanennyi tűt, valamint 6 digitális lázmérőt.
A támogatásra azért volt szükségük, mert annak ellenére, hogy a közösségi asszisztensek bérüket az egészségügyi minisztériumtól kapják, és a megyei egészségügyi igazgatóságokon keresztül utalják át nekik, a polgármesteri hivatalok alkalmazásában állnak. Az ápolási tevékenység fenntartásáról tehát az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk, ám ez nem történik meg maradéktalanul, részben azért, mert a vonatkozó jogszabályban nem fektették le annak módját, emiatt pedig az önkormányzatok forrásokat sem különítenek el az asszisztensek által használt eszközök fejlesztésére.


A jelenlegi törvény előírásai az egészségügyi igazgatóságnak csak a bérezésük kifizetését engedi meg, ezért tettek közzé felhívást a vállalkozók körében. Az eszközök tegnapi átadásakor arról tájékoztattak, hogy reményeik szerint idén még több vállalkozó támogatja a közösségi asszisztenseket. Tavaly év végén egyébként többen is jelezték, hogy idén szívesen részt vesznek a kezdeményezésben. A közösségi egészségügyi asszisztensi rendszert 2007-ben hozták létre, akkor még a megye négy kórházának alárendeltségébe tartoztak, majd a 2009-es egészségügyi decentralizáció nyomán a polgármesteri hivatalok alkalmazottai lettek, ekkor kaptak utoljára munkájukhoz elengedhetetlen orvosi eszközöket.


A Hargita megyei közösségi asszisztensek mintegy 500 rászorulóról gondoskodnak: kiskorúakat, várandós nőket, gyermekágyas anyákat, veszélyeztetett személyeket, fogyatékkal élőket, kró­nikus betegeket, szociálisan hát­rányos helyzetű személyeket, pal­liatív gondozást igénylő sze­mé­lyeket látogatnak meg és segítenek a gondozásukban.
A közösségi egészségügyi alapellátás legfontosabb célkitűzései között tartják számon a betegellátás színvonalának javítását, az egészségfelmérést, az egészségnevelést, az egészségfejlesztést, egészségtervezés támogatását. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a rászorulók és elesettek eljussanak családorvosukhoz, kezelési tervet készítsenek számukra, vagy a hatékony terápiás ellátás érdekében a beteg otthonában hosszú távú, személyes kapcsolaton alapuló, folyamatos egészségügyi ellátást biztosítsanak. Munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb terhességmegszakítás történjen, illetve a magzati halálozások számát, az újszülött- és anyahalandóságot csökkentsék.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.