Új modell Craiován

Az esztendő végére várható a Ford Puma

29

Eddigelé csak rebesgették, illetve hallani lehetett arról, hogy a Ford egy újabb modell gyártásba vételével is számol Craiován. Kiszivárgott értesülések nyomán több feltételezés is napvilágot látott, piaci elemzők találgatták miről is van szó. Most már tudni is lehet!…

Végérvényesen eldőlt, hogy lesz egy új modell Craiován, s annak gyártását ez esztendő vége felé kezdik meg. Ezt hivatalosan is bejelentette a minap a Hollandia fővárosában, Amszterdamban megrendezett Go Electric elnevezésű nemzetközi konferencián a Ford Európa ügyvezető tanácsának elnöke, Steven Armstrong (a felvételen). A Puma modellről van szó, amely egy kompakt SUV, s mint ilyen, az EcoSport és a Kuga között helyezkedik el. Ez lesz az első Romániá­ban gyártott mild-hybrid gépkocsi. Armstrong azt is hangsúlyozta, hogy terveik szerint maximálisan ki kell használni a craiovai gyár termelési kapacitását, ugyanakkor az elektromos járművek a cég számára egy új korszakot is jelentenek, s annak egyik láncszeme lesz a Ford Puma. A mild-hybrid technológián túl másabb újdonságokkal is kirukkol majd az új modell, a Puma. Így például annak csomagtere 456 literes lesz, azaz közel 50%-kal nagyobb, mint az EcoSport esetében. A Ford EcoBoost Hybrid technológiája az optimális üzemanyag-fogyasztás mellett is erőteljes, közvetlen gázreakciókat kínál; a Puma teljesítménye eléri a 155 lóerőt. A szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor (BISG) képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességgel haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát, s az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítiumion akkumulátor tárolja. A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba, a csekély súrlódású, háromhengeres 1 literes EcoBoost belső égésű motor mellett, felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát. Ez mérsékli a benzinmotor terhelését (ezzel egyidejűleg pedig az üzemanyag-fogyasztást is), és javítja a hajtáslánc együttes nyomatékleadását, hogy az autó vezetése a lehető legélvezetesebb lehessen.

Az új modell hozadéka
Amennyiben valóban sikerül a termelőkapacitás maximális kihasználása, akkor a craiovai gyár éves termelése elérheti akár a 300 ezer járgányt is, ilyenképpen pedig a Ford Románia Rt. éves üzleti forgalma meghaladhatja majd az 5 milliárd eurót. Ugyanakkor az új modell eladásszáma megelőzheti az EcoSport eladásszámát. Tekintettel az exportlehetőségekre gazdasági elemzők szerint az új modell gyártásba vételével, illetve az üzleti forgalom bővülésével párhuzamosan erőteljesen fokozódni fog a Ford Románia kivitele is. Ez pedig azt jelenti, hogy az exportőrök toplistáján akár a második helyet is elfoglalhatja a 2020-as esztendő folyamán a Ford.

Kupé volt, crossover lesz…
Ford Puma valamikor még létezett, jó húsz évvel ezelőtt az egy kis kupé volt, s ha minden jól megy, a közeljövőben crossover lehet. Az egykori kis kupét a Ford a Németországi Kölnben gyártotta, 1997 és 2002 között kizárólag az európai piac számára. Az „utód”, amelynek bemutatására esetleg sor kerülhet az idei szeptember 12–22. közt megrendezendő Frankfurti Nemzetközi Autószalon keretében, a Citroën C3 Aircross, a Seat Arona és a Dacia Duster konkurense lesz, lehet. Egyébként a Craiován gyártandó új modellel a Ford tovább gazdagítja a folyamatosan bővülő európai SUV és crossover kínálatát, amelyben olyan modellek szerepelnek, mint a Fiesta Active, a Focus Active, az EcoSport, a Kuga, az Edge és az április 3-án a különleges „Go Further” rendezvényen először bemutatott, vadonat új Explorer Plug-In Hybrid. Amúgy a SUV modellek immár a Ford európai eladásainak több mint egyötödét teszi ki és értékesítési eredményük több mint 19%-kal nőtt 2018-ban. Ez utóbbiban megvolt, meglehetett a maga szerepe a Craiován gyártott EcoSportnak is. Idetartozik az is, hogy hazai viszonylatban az év elejétől eltelt hónapok során a Ford értékesítése kedvező tendenciát mutatott 2830 egységgel az eladási toplista harmadik helyét foglalva el, ami a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva 25%-os bővülést jelent.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek