Új közösségi tér a láthatáron

Ötletből nincs hiány, megújulhat Csíkszeredában a kék ház

277

A fiatalok és gyerekek művelődése a legfontosabb a csíkszeredaiak számára, legalábbis erre lehet következtetni a régi Népművészeti Iskola épületének közösségi felhasználásáról szóló ötletbörzére beérkező javaslatokból, amelyet Petőfi 36 néven, az ingatlan új tulajdonosa, a helyi Hilcon Kft. indított. Az ötletbörze határideje január 15. éjfél volt. Vizi Balázs, a projekt vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a beérkező javaslatokról, illetve saját elképzeléseikről.

Vizi Balázs beszámolt a sajtónak. Végső döntés az épület sorsáról később várható Fotó: László F. Csaba

Összesen 217 érvényes – a szervezők formai elvárásait teljesítő – ötlet, javaslat érkezett be a január 15-i határidőig, így eredményesnek tekintik az ötletbörzét – közölte a projekt vezetője. Hozzáfűzte: a beérkezett javaslatokban szereplő kulcsszavak mentén értékelték ki a szerint, hogy a javaslattevők kinek szánják a közösségi teret és mit látnának ott szívesen.

Ötletek akadnak bőven
Az ötleteket, javaslatokat beküldők csaknem egyharmada a fiataloknak biztosítana közösségi teret, 22 százalékuk a gyerekeket, több mint egytizedük az időseket látná szívesen a kék házban. De az sem lenne baj, ha művészek, vállalkozók, diákok, fogyatékkal élők, színészek és civil szervezetek költöznének a patinás épületbe, az ötletbörzére benevező csíkszeredaiak szerint. Arra nézve, hogy pontosan milyen tevékenységekre kerüljön sor, már jóval sokszínűbbek a javaslatok. A leggyakoribb szó a szórakozóhely volt a javaslatok között, Vizi Balázs szerint ez azonban részben azzal is magyarázható, hogy lábra kapott egy olyan alaptalan pletyka, hogy bezárják a fiatalok egyik kedvenc szórakozóhelyét, a Grundot. Ezt leszámítva a leggyakoribb javaslatok között szerepel, hogy oktatási célokra, előadások megtartására használják a házat vagy csak egyszerűen közösségi házként. A projekt vezetője ugyanakkor elmondta: egészen egyedi ötletek is érkeztek. Volt aki a kaláka mozgalmat népszerűsítené, más a mindennapokhoz szükséges tudást oktatna, például konfliktuskezelést. Az egyedi javaslatok között található még: a székelyföldi kutatási és fejlesztési központ, ifjúsági és kulturális központ, többgenerációs ház, amelyet valamennyi korosztály használhat, társasjáték-klub, illetve valaki azt javasolta: legyen internetmentes hely a telefon- és internetfüggő emberek rehabilitációjára.

Mi fog történni végül?
Vizi Balázs ugyanakkor elmondta: bár természetesen figyelembe veszik, hogy mennyire népszerűek az egyes javaslatok, a végleges döntést az épület sorsáról nem kizárólag azok alapján fogják meghozni. Mint részletezte: előnyben fogják részesíteni az önfenntartó vagy már bejáratott, jól működő programokat. A kritériumrendszerük meglehetősen egyszerű. Elvárják, hogy a javasolt elképzelés időben túlélje a kezdeményezőket, szolgálja a köz érdekét és önerőből tudja magát fenntartani. Ezzel együtt az épület tulajdonosának is megvannak a saját ötleteik. Például: „hazaköltöznének” a Hargita Megyei Művészeti Népiskola bizonyos programjai mint a balett-, társasági-, modern- és néptáncoktatás, valamint festészet, rajz, grafika és kézműves-tevékenységek. Helyet adnának a Virtus Egyesület által életben tartott táncházmozgalomnak. Az épület falain belül kelhetne életre az első Erdélyi Fotográfiai Múzeum. Megalakulna a Csíkszeredai Underground Kulturális Tér kezdeményezés. Hangsúlyozta: előzetes elképzelésük nincs kőbe vésve és nem vállalnak kötelezettséget érte. A fent felsorolt három szempont értelmében ez még lényegesen megváltozhat.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek