Új javaslatok a termelők segítésére

A fel nem használt vidékfejlesztési pénzek kiosztását szorgalmazza az Európai Bizottság

83

Rendkívüli intézkedésként a fel nem használt idei vidékfejlesztési pénzek szétosztását javasolja a tagállamoknak az Európai Bizottság. A javaslat értelmében a mezőgazdasági termelők legtöbb 5 ezer eurós, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások pedig legtöbb 50 ezer eurós támogatást kaphatnának.

Az állattartók is érzik a járvány gazdasági hatásait. Támogatják a legrászorultabbakat          Fotó: Domján Levente

Javasolja az Európai Bizottság, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák. A javaslat szerint a tagállamok által nyújtott támogatás maximális összege a mezőgazdasági termelők esetében fejenként 5 ezer euró, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások esetében pedig cégenként 50 ezer euró lehet. Az Európai Bizottság emellett újabb rendkívüli intézkedéseket is elfogadott annak érdekében, hogy további támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak, amelyeket a legjobban sújt a koronavírus-járvány okozta válság.
Az elfogadott rendkívüli piaci intézkedések közé tartozik a magántárolási támogatás olyan tej- és húsipari termékek esetében, mint a fölözött tejpor, vaj, sajt, illetve marha-, juh- és kecskehús. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.
A bizottság továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a piactámogatási programok végrehajtásában a bor, a gyümölcs és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-program számára. Az intézkedés célja, hogy a felsorolt ágazatokban korlátozza a rendelkezésre álló kínálatot, és ezáltal helyreállítsa a piaci egyensúlyt.
A kialakult helyzetre való tekintettel az uniós bizottság kivételes jelleggel bizonyos mértékű eltérést is engedélyez az uniós versenyszabályoktól a tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében. Az intézkedés lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy legfeljebb 6 hónapra önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el és léptessenek életbe ágazatuk stabilizálása érdekében. Ennek eredményeként például a tejágazat szereplői együttesen tervezhetik meg a tejtermelést, a virág- és a burgonyaágazat szereplői pedig kivonhatják termékeiket a piacról – közölte a bizottság.
Az Európai Bizottság április közepén fogadott el mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket, amelyek szerint egyebek mellett a gazdálkodók pénzállományának növelése érdekében 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit.
Szintén új elem, hogy a támogatásokat a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik a mezőgazdasági termelőknek. Az intézkedés a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket is csökkenti a közös agrárpolitika által támogatott beruházások esetében. A közös agrárpolitikai szabályok fokozott rugalmasságának célja a gazdálkodók és a tagállami helyi közigazgatás adminisztratív terheinek enyhítése – hangsúlyozták.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.