Új játszótérrel vár a Csillagvár

Önfeledt foglalkozások helye. Örülhetnek a napközisek Fotó: Asztalos Ágnes

Nagy öröm a székelyudvarhelyi napközibe járó mintegy 200 gyereknek és a 70 bölcsődés apróságnak a vadonatúj, színes, biztonságos és változatos játszótér – derült ki az óvónőkkel, gondozókkal, szülőkkel beszélgetve. Mint mondják, legnagyobb népszerűségnek az ún. játékkomplexumok, a várszerű, csúzdát, létrát, mászóhálót ötvöző játékelemek örvendenek.

Önfeledt foglalkozások helye. Örülhetnek a napközisek Fotók: Asztalos Ágnes

Kedd délután, az évzáró ünnepség után tartott játszótéravatón Lukács Kinga igazgatónő elmondta, hogy maga sem hitte volna, amikor a tavaly késő ősszel elkezdték a tereprendezést, leszerelték a régi, elavult játékelemeket és befüvesítették az udvart, hogy ilyen hamar már fel is avathatják a játszóteret.
– Az ötlet két éve fogalmazódott meg, majd a szülőkkel kezdtük el a munkát, és végül a polgármesteri hivatal közvetítésével vehettünk részt a magyar kormány támogatásával zajló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban – mondta az intézményvezető.

A Tábor lakótelep tetején található épületben 8 napközis csoport működik, és ugyanebben az ingatlanban van a város egyetlen bölcsődéje is. A napközi udvara 1100 négyzetméter, a bölcsődéjé pedig nagyjából 600 négyzetméteren terül el. Itt helyezték el a közel 20, javarészt fa játékelemet, a padokat, de készült homokozó és még egy vitorláshajó is. A beruházás költségeibe maga az intézmény is belepótolt, a Szé­kely­udvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) hagyományos őszi adománygyűjtő szaladásán, a Fuss Neki! elnevezésű eseményen ezért szaladt tavaly több óvónő, szülő és szimpatizáns is. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) eddig 98 játszóteret telepített Erdély-szerte, ezek egyike a Csillagvár napközié.

Az összesen 53 774 lejbe kerülő beruházás részeként az épület oldalában egy fedett részt is kialakítottak, amely szabadtéri rendezvények lebonyolítására alkalmas. Itt tartottak kedden délután hangulatos kis műsort. Köszöntőt mondott Gálfi Árpád polgármester, dr. Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Fókonzulátusának első beosztott konzulja, Márton Adél szaktanfelügyelő, majd Szász Zoltán, az RMPSZ területi vezetője. Mindannyian azt hagngsúlyozták: a gyermekek jelentik a jövőt, fontos, hogy jó körülmények között fejlődjenek és az is örvendetes, hogy egy közösség minden meghatározó szereplője tesz azért, hogy a legkisebbek jól érezzék magukat. Mindeközben a gyerekek birtokba vették a vadonatúj játékelemeket. A játszótér egyébként zárt, kimondottan a Csillagvár napközi és a bölcsőde gyermekei használhatják.

Nyári óvodát szervez Székely­udvarhelyen a július 29.–au­gusz­tus 16. közötti időszakban a Pallas Athene Egyesület, szakmai partnerségben a Művészeti Tanodával. A Margaréta Nyári Ovi a magyar kormány „2019 a külhoni magyar gyerekek éve” programjának részeként valósul meg, és célja, hogy minél több szülőt segítsen abban, hogy egy óvodai hozzájáruláshoz hasonló mértékű anyagi ráfordítással (napi 7 lej) minőségi, kreatív foglalkozásokon, egész napos programon vehessen részt óvodás korú gyerekük. A szervező egyesület tervei között az is szerepel, hogy a hiánypótló szolgáltatást több udvarhelyszéki településen is beindítsák a jövőben. A Margaréta Nyári Oviba 3–6 év közötti gyerekeket fogadnak, a foglalkozásokat a Székelyudvarhelyhez tartozó Kadicsfalván tartják. Jelentkezni és érdeklődni a 0741–123679-es telefonszámon lehet.

Asztalos Ágnes