2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Új ismeretek, élettapasztalat és önbizalomszerzés

A sikerélmények által önbizalmat szereznek, és megújult emberekként térnek haza – mutatott rá a program hasznára Ambrus Rita, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért (EGYIK) önkéntes-koordinátora. A gyergyószentmiklósi szervezet a külföldi tapasztalatszerzésben segít a fiataloknak, 2009-től több mint 30 önkéntest juttattak el Európa különböző országaiba. Leginkább az Európai Unió Erasmus+ elnevezésű programjának lehetőségeivel élnek, a jövőbeli tervek között pedig nemcsak az önkéntesek küldése, hanem azok fogadása is szerepel.

Új kapcsolatok és szemléletformáló élmények. Vonzó az önkéntesként töltött külföldi tapasztalatszerzés
Új kapcsolatok és szemléletformáló élmények. Vonzó az önkéntesként töltött külföldi tapasztalatszerzés

[dropcap]N[/dropcap]em ez volt a 2008-tól működő Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért elsődleges célja, a szervezet eleinte többek között ifjúsági tévéműsort készített, de különböző képzésekben és csereprogramokban is részt vállalt. A tagok időközben kicserélődtek, a név azonban maradt, az utóbbi időszakban pedig az önkéntesek segítésére szakosodott az egyesület.

Országos szinten segítenek a fiataloknak
Az EGYIK az interneten hirdeti meg a különböző programokat, amelyekre nemcsak a környékről, hanem az egész országból jelentkeznek az ön­kénteskedni vágyó fiatalok. Az összetettebb kapcsolathálónak köszönhetően legtöbben Magyarországra mennek, de az egyesület már Németországba, Franciaországba, Lengyelországba és Lettországba is juttatott el fiatalokat.
Ambrus Rita két éve dolgozik az EGYIK önkéntes-koordinátoraként, szerinte nagy érdeklődést mutatnak a fiatalok a külföldi tapasztalatszerzés iránt. Évente egy-két lehetőséget hirdetnek meg 17 és 30 év közöttieknek, és előfordul ugyan, hogy nehezen telnek be a helyek, azonban túljelentkezésre is volt már példa.
– Átküldjük a jelentkezőnek az aktuálisan futó projekteket, ő néhány helyre elküldi az önéletrajzát és a motivációs levelét, ha pedig elfogadják, tartunk számára egy felkészítőt – mutatott rá a jelentkezés folyamatára, hozzáfűzve: a felkészítő során az esetleges nehézségekről kapnak útmutatást a fiatalok, ha pedig szükséges, akkor az adott ország kultúrájával is megismertetik őket. A koordinátor hangsúlyozta: fontos, hogy a jelentkezőnek legyen egy elképzelése arról, hogy mit szeretne elérni és megvalósítani.
Pozitív irányba alakul
a személyiség
Megannyi tevékenység közül választhatnak a fiatalok: a gyermekekkel való foglalkozásoktól egészen a rendezvényszervezésig ezek szinte korlátlanok. Az időtartam minimum két hónap, de legfeljebb egy év lehet – az önkéntes-koordinátor szerint a fiatalok zöme az utóbbit választja.
– A helyi művelődési házban kaptam munkát, amely elsősorban felelősségtudatot ébresztett bennem – fogalmazott Portik Gabriella, aki a magyarországi Kiskunhalason önkénteskedett az EGYIK által. A gyergyószentmiklósi Blé­nesi Enikő egy lettországi faluban töltött el hosszabb időt, mint mondta, a nyelvvel sem voltak gondok, mivel rendkívül közvetlenek az ott élők. Ambrus Rita rámutatott: sokszor teljesen kicserélődve, megújult világnézettel térnek haza az önkéntesek.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb