Új irányba bővítik a kínálatot

Hargita Megyei Művészeti Népiskola

301

Elindult a beiratkozás a Csíkszeredában működő Művészeti Népiskolába. Idén új szakokkal várják a tanulni vágyókat, és reményeik szerint a felnőtteket is meg tudják szólítani: ruhatervezésben, mozgóképi animáció­ban és alkalmazott grafikában nyújt képzést az intézmény.

Sándor Árpád igazgató. Három új képzés indul Fotó: Keresztes Bea

A csíkszeredai székhelyű Har­gita Megyei Művészeti Népiskola újdonságokkal készül a 2018–2019-es tanévre. Nemcsak logót, hanem honlapot is újítanak az áttekinthetőség érdekében, emellett bővítik a meglévő szakok palettáját is: több mint 20 szakirányban kínálnak képzéseket, amelyből 10 hangszeres szak, a többi tánc, képzőművészeti és iparművészeti kurzus.
Fröhlich Orsolya PR-referens a Hargita Népének elmondta: a 40 éve működő intézmény hangszeres szakjai mindig népszerűek voltak, így ebben az évben a képzőművészeti és iparművészeti tagozatokra próbálnak ráerősíteni.
– A beiratkozási adatok azt mutatják, hogy a zenei szakok kiemelten népszerűek az iskolában, míg a művészeti szakok kevésbé. Egyedül a festészet és fotográfia az, amelyen sok jelentkező volt, úgyhogy ebben az évben megpróbáltuk új irányba gazdagítani a kínálatot: idéntől – a meglévő szakok mellett – ruhatervezés, mozgóképi animáció és alkalmazott grafika profilokra is jelentkezhetnek az érdeklődők – közölte Fröhlich Orsolya.
Sándor Árpád igazgató lapunknak kifejtette: a népiskola a felnőtteké is, és reményei szerint – a fiatalok mellett – az idősebb generációt is meg tudják szólítani. Lévén, hogy az órarend rugalmas, munka után is el lehet végezni az adott képzéseket, sőt akár délelőtt is fogadják a tanulni vágyókat, hiszen a tanárokkal ez is egyeztethető.
– Tulajdonképpen az oktató és a diák együtt alakítják ki a programot. A Népiskolában korhatárhoz nem kötött szakok vannak, amelyek lehetővé teszik a szakirányváltást ambíciós felnőttek számára is. Sokan nem tudják, hogy nemcsak fiataloknak zajlik a képzés, várjuk az idősebb érdeklődőket is – közölte Sándor Árpád.
Az idei tanévben több mint ötven tanár vesz részt a képzésekben, amelyek éves díja diákoknak 600 lej, a művészeti képzések, csoportos órák esetében pedig 500 lej. Felnőtteknek 100 lejjel többe kerül az oktatás, amely minden esetben két részletben fizetendő.
Egyébként a Népiskola 19 településen működtet kihelyezett szakokat: Borszéken, Csíkdánfalván, Csík­szentdomokoson, Csík­szent­györ­gyön, Csíkszentimrén, Gyer­gyó­szent­miklóson, Gyimes­felső­lo­kon, Ko­ron­don, Koz­máson, Csík­ma­da­ra­son, Ma­ros­hé­vízen, Pa­raj­don, Só­fal­ván, Szentegyházán, Szé­kely­keresztúron, Szé­kely­ud­var­he­lyen, Ze­telakán és Ze­te­vár­al­ján.
Az igazgatótól megtudtuk, hogy igény szerint más településeken is indítanak új szakokat. Az intézményvezető kikötése, hogy 10-15 érdeklődő gyűljön össze az adott helységben, és telefonon, e-mailben vagy személyesen jelentkezzenek.
Az idei tanévre szeptember 25-ig hétköznaponként 10-18 óra között jelentkezhetnek a Gál Sándor utca 9. szám alatt. A tanév október 1-jén kezdődik.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek