2021, január 19, kedd.

Új ingben is jól járja a Gereben

Vadonatúj székely ingekkel – s ráadásként egy pár posztóha­risnyával – bővült a Tamási Áron Gimnázium Gereben nép­tánc­csoport viselettára. A gyolcs­ingeket Rugonfalván, László Anna Ildikó műhelyében varratták.

Színpadon a Gereben. Ma már 170 tagból áll a néptáncegyüttes
Színpadon a Gereben. Ma már 170 tagból áll a néptáncegyüttes

Új darabokkal bővítette a mezőségi, kalotaszegi, széki népviseletek tárát a Gereben néptánccsoport. A kopott és a fellépések során alaposan elviselt székelyingeket cserélték újakra a megyei önkormányzattól pályázott 5300 lejből, amit 1400 lejjel toldottak meg a Gerebent patronáló Hebe Alapítvány kasszájából, tudatta a néptánccsoport alapítója, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója, Laczkó György. A 6700 lejes összegből húsz eredeti, gyolcsból készült székelyinget és két darab posztónadrágot varrattak. A míves darabokat a rugonfalvi László Anna Ildikó készítette.
Lesz, ki viselje az új darabokat, hiszen az 1991-ben alapított, jövőben 25 éves születésnapját ünneplő néptánccsoport létszáma idén rekordot döntött: közel 170 gerebenest számlálnak.
– Eddig három csoportunk volt, az 5–7. osztályos kicsik, a 8–10. osztályos közép- és a 11–12. osztályos haladó, azaz nagy gerebenesek. Ebben az évben megugrott a jelentkezők száma, így még egy csoportot indítottunk – újságolta Boros Béla, a Gereben Néptánccsoport művészeti vezetője. Hozzátette: a Tamási Áron Gimnáziumban 300 tanítványa van, akiknek heti rendszerességgel oktat néptáncot.
A Gereben tagjai tavasszal a ze­teváraljai tánctáborban készültek fel, vajdaszentiványi táncokkal és a tájegység hagyományaival, kultúrájával ismerkedtek. Legutóbb októberben, a Székelyföldi Napok rendezvénysorozatán Székelykeresztúron mutatták be önálló műsorukat.
A 2015-ös évet búcsúztató fellépésre, a hagyományos karácsonyi előadásra már nagyban készülnek, árulta el Boros. A december 19-én, kedden 18 órakor kezdődő előadáson mezőségi menyegző hangulatát varázsolják az udvarhelyi Művelődési Ház nagyszínpadára. Az autentikus muzsikát az Üver, a neves Bekecs előzenekara biztosítja. S hogy ne csak a gerebenesek, de a közönség lába is kijárhassa, az ünnepi műsor után táncház lesz, ahová már most szeretettel invitálnak mindenkit.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb