Új hűtőtankokat vásárolnak

20

Szinte maradéktalanul elkeltek a Vidékfejlesztési Egyesület Hargita megyei gazdaegyesületeknek eszközbeszerzésre kínált támogatási pénzösszegei. A csíkjenőfalvi gazdaegyesület 23 ezer, a gyergyóremetei 18 ezer, a csíkszentmiklósi 8600, a lövétei 6600, míg a kobátfalvi és a kányádi egyesület 3600, illetve 3300 lej vissza nem térítendő támogatásban részesül.

[dropcap]A[/dropcap] pályázati támogatásként felajánlott 67 ezer lejből több mint 63 ezer lej talált gazdára Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének legutóbbi, juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületeknek szóló pályázati kiírásán – tudtuk meg Márton Istvántól, a vidékfejlesztési egyesület igazgatójától. A pályázati úton felajánlott támogatási keretösszegből – a projektek elbírálása után – ez alkalommal hat egyesület fejlesztési elképzeléséhez nyújtottak anyagi segítséget. A vissza nem térítendő támogatás mértéke minden esetben a teljes beruházási összeg legtöbb 49 százaléka lehetett, a fennmaradó hányadot önrészként a pályázó egyesületeknek kellett biztosítaniuk.
Összegek terén a legnagyobb támogatásban – 23 030 lejben – a Csíkjenőfalvi Gazdaegyesület részesül: a fejlesztési forrást két tejhűtőtank és egy tejminőség-ellenőrző készülék beszerzésén keresztül az egyesület tejbegyűjtő csarnokának felszerelésére kívánják fordítani. A második legnagyobb támogatási összegben a Gyergyóremetei Területtulajdonosok és Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Egyesületének pályázata részesült: az egyesület a beruházásra támogatásként kapott 18 ezer lejt egy tejhűtőtartály, egy tejbevizsgáló ecomilk készülék, illetve az elektronikus nyilvántartás vezetéséhez szükséges számítástechnikai eszközök vásárlására igényelte.
A Csíkszentmiklósi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete a támogatáskánt kapott 8673 lejt szintén egyesületi tejbegyűjtő csarnokának fejlesztésére fordíthatja: a támogatás egy tejhűtőtank és egy ecomilk készülék beszerzési költségeinek a résztámogatására elégséges. A Nyi­kó­mentéről a Kobátfalvi Szar­vas­marha-tenyésztők Egyesülete a most megítélt 3645 lejes támogatás felhasználásával egy 1000 literes űrméretű tej­hű­tőtartállyal, míg a Kányádi Szarvas­marha-tenyésztők Egyesülete egy tejminőség-ellenőrző eszközzel gazdagodhat. Utóbbi beszerzését a Vidékfejlesztési Egyesület 3307 lejjel támogatja – részletezte lapunknak Márton István.
A kistérségi állatkiállítások szervezésére kínált támogatásra ugyanakkor csak egyetlen egyesület nyújtotta be pályázatát: a támogatásként megítélt 6600 lejjel a Lövétei Fiatal Gazdák Egyesületének kezdeményezését segítik.
Márton István elmondta, a kedvező elbírálásban részesült pályázókat a napokban Csíkszeredába, a támogatási szerződések aláírására várják: a megpályázott eszközök beszerzésére és az elszámolások benyújtására a kedvezményezetteknek legkésőbb decemberig lesz idejük.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek