Új helyszínen döntöget újra tabukat az EU Tábor

55

Marosfőről Zeteváraljára költözik az idei EU Tábor – a szervezők a helyszínváltoztatással új lendületet kívánnak adni a rendezvénynek és egyben támogatni is az erdélyi fiatal magyar vállalkozókat. A 13. tábor programjában fiatalokat érintő közéleti, politikai témájú előadások szerepelnek, és újra lesz Tabu sarok, ahol arról lehet beszélgetni, vitázni, amiről szólni kellene, de inkább hallgatunk róla.

UDV_eu tabor_plakat

A fiatalok Európája – ez a szlogenje az idei EU Tábornak. A MIÉRT, a Kós Károly Akadémia Alapítvány, a Wielfried Martens Center és az RMDSZ-szel partnerségben július 27–31. között megrendezett tábor nagy újdonsága, hogy az immár klasszikussá vált Marosfő helyett Zeteváralján vernek sátrat a fiatalok.
Gyakorlati és elvi oka is van a helyszínváltozásnak, világosított fel Tamás Réka, a főszervező Magyar Ifjúsági Értekezlet – MIÉRT – sajtóreferense, főszervező.
Mint mondta, a gyakorlati ok az volt, hogy minden rendezvény életében eljön az az idő, amikor azt fel kell frissíteni, új lendületet adni, ezért döntöttek úgy, hogy a 13. EU Tábort egy más helyszínen rendezik meg.
– Magyar ifjúsági szervezetként azt az elvet valljuk, hogy a fiatal magyar vállalkozókat segíteni, támogatni kell, és ezt úgy tudjuk megtenni, ha vállalkozásaiknak munkát, lehetőséget adunk, kezdeményezéseiket felkaroljuk – foglalta össze az elvi okokat Tamás Réka, aki szerint a zeteváraljai Nap Park Pihenőfalu minden szempontból megfelelő helyszín.
A programok szempontjából idén kevésbé szűk a repertoár, ugyanis a fiataloknak az Európai Unióban betöltött szerepéről, befolyásáról beszélgetünk. Tudjuk, hogy a Brexitet a nagy-britanniai fiatalok ellenezték a leginkább, ez sokat elárul arról, hogy mi másként gondolkodunk az Európai Unióról, mint az idősebb generációk. Emellett nagy szerepet kapnak az RMDSZ azon fiatal politikusai, akik idén szereztek mandátumot. Van tizenkét polgármesterünk és három megyei tanácsi alelnökünk, továbbá több száz helyi és megyei tanácsos is – mondta lapunknak Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke. Csütörtökön a 16 órakor kezdődő Mesterségem címere polgármester című előadás meghívottjai: Bántó Zoltán Szilágysámson, Demeter Ferenc Mikóújfalu, Demyen István Oláhbaksa, Dombora Lehel Réty, Horváth Béla Szalacs, István Adrián Székelyderzs, Kovács Imre Máréfalva, Kozma István Csíkszentsimon és Simó Dezső Szabolcs Szentábrahám polgármestere.
A fiatal politikusok mellett sikeres fiatal vállalkozók is teret kapnak, akikkel elsősorban a működő vállalkozási modellekről, a szövetkezetekbe való tömörülés előnyeiről, valamint személyes tapasztalatokról folytathatnak eszmecserét. Átfogó képet kaphatnak arról, hogy az önkormányzati tisztségekben lévők szemszögéből miként valósíthatnak meg sikeres együttműködést a helyi vállalkozókkal.
Az EU Táborban tavaly indították azt a sikeres kezdeményezést, amelyben a társadalomban még tabuként kezelt témákat boncolgatnak. Akkor a cigánykérdés, valamint a női egyenjogúság volt a kerekasztal-beszélgetések témája. Idén a hajléktalanokról, a melegek jogairól, illetve a fogyatékosokat érintő hátrányos megkülönböztetésről folyik az eszmecsere a Tabu sátorban.
Akik Markó Béla szenátorral, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnökével akarnak találkozni, ne hagyják ki a pénteken délelőtt 10 órakor kezdődő Románia: előre vagy hátra? Út a demokráciától a populizmusig előadást. Utána A legfiatalabb székely márkát mutatja be Fazakas Szabolcs a Székelyföldi Legendárium, megálmodója, vezetője. A zárónapon, szombaton vendége lesz a tábornak Novák Károly Eduárd paraolimpikon
Tamás Réka elmondta, hogy a négynapos tábor idején 350-400 körüli résztvevőre számítanak a szervezők. A jelentkezési időszak lejárt, a helyek beteltek, de ez nem azt jelenti, hogy a kapukat bezárják, sőt a délelőtti, délutáni előadásokra, vitafórumokra és az esti bulikra is szívesen várnak minden érdeklődőt. A 23 órakor kezdődő és hajnali négyig tartó szórakozásra 10 lej a beugró, a többi esemény ingyenes.
A 13. EU Tábor részletes programja megtalálható a MIÉRT honlapján, a www.miert.ro oldalon és a Facebook-on is.

Lázár Emese
Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.