Új helyszíneken figyelik az állományt

96

Csík térségéből Csíkszentdomo­koson, Udvarhelyszék térségéből Oroszhegyen, míg a Gyer­gyói-medence települései kö­zül Gyer­gyóalfaluban kijelölt szar­vasmar­hafarmok meghatározott egyede­in ellenőrzik idén a kéknyelv-betegség esetleges Hargita megyei megjelenését a hatósági állatorvosok.

Szarvasmarhák az istállóban. Vérvizsgálattal a kéknyelv-betegség terjedése ellen

A főhatóság jóváhagyásával három új Hargita megyei célhelységet jelölt ki idénre a kéknyelv-fertőzés esetleges megjelenésének előrejelzésére a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság – tájékoztatta lapunkat dr. Ladó Zsolt, a hatóság vezetője. Hozzátette, a betegséget a kérődzőállományra potenciális veszélyt jelentő vérszívók terjesztik, így a monitorizálásra kijelölt farmok – a hatósági előírásoknak megfelelően – 10, illetve 50 kilométeres hatósugarú körön belül helyezkednek el egymástól. A három célhelységben a szúnyogok terjedési, repülési időszaka alatt – rendszerint júniustól novemberig – az állatorvosok a szarvasmarháktól vett vérmintákkal rendszeresen ellenőrzik a kéknyelv-betegségért felelős vírus esetleges megjelenését. A főállatorvos leszögezte: a monitorizálás során nagyon lényeges, hogy a vérmintákat a szakemberek minden alkalommal ugyanazon farmokról, illetve a gazdaságon belül is ugyanazoktól a szarvasmarháktól gyűjtik.
– Azokat az állatokat, akiktől a kollégák a kéknyelv-betegség megjelenésének ellenőrzése érdekében rendszeresen vért vesznek, célállománynak nevezzük. Az elemzésre kerülő vérminta mindig ugyanazoktól az állatoktól származik. 2017-ben a fertőzés jelenlétének ellenőrzése céljából 2422 mintát vizsgáltunk be. A minták célhelységenként 58 szarvasmarhától származtak – tette hozzá a megyei főállatorvos.
Elmondta, a szűrőprogramban részt vevő célhelységeket és farmokat az igazgatóság évről évre változtatja. Tavaly gyergyóditrói, szentábrahámi és csíkszentkirályi szarvasmarhatelepekről gyűjtötték a mintákat, míg a megfigyelésre idénre csíkszentdomokosi, oroszhegyi és gyergyóalfalvi gazdaságokat jelöltek ki.
– A célterületeket igyekeztünk úgy kijelölni, hogy a megye mindhárom térségét lefedje – tette hozzá a Hargita megyei főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek