Új helyszín, bővített program, kézikönyv

110

A korábbiaktól eltérő helyszínen és kétnaposra bővítve szervezi meg az Élő Székelyföld Munkacsoport a székelyföldi tradicionális építészet múltját, jelenét bemutató, fennmaradásának esélyeit latolgató, járható útjait kereső és megmutató tematikus konferenciát.

Felújított lókodi székely ház. Jó példák mentén építkeznek Fotó: Lázár Emese

Ahogy Kányádi Sándor szerint a szavakat, úgy kell begyűjteni a székelyföldi hagyományos épített örökség minden apró, még meglévő, az unokáknak átörökíthető „maradványait” is – vallja Simó Márton újságíró, lapunk munkatársa és az általa vezetett Élő Székelyföld Munkacsoport csapata.
Ezzel a nemes szándékkal indították útjára három évvel ezelőtt A székelyföldi építészet esélyei a 21. században című tematikus konferenciát. Az első két kiadáson szakemberek, a témában jártas vagy az iránt érdeklődő, közismert személyek voltak a meghívott előadók. Bár az idei névsor még nem publikus, a harmadik alkalommal sorra kerülő fórumon is szakavatottak hívják fel a figyelmet a romlásnak indult vagy az enyészettől megmentett értékekre.
– A szervezéshez már tavaly hozzáláttunk, de egyelőre még több részlet képlékeny, például az időpont is. A meghívottak visszajelzései alapján dől el, hogy az április 19–20. vagy 20–21. a megfelelőbb. Ami viszont már biztos: kivisszük a városból a konferenciát Zeteváraljára. Az étkezésre, szállásra és a konferencia megtartására is kiválóan megfelelő Zeteváralja Panzióban tartjuk a rendezvényt, amelynek programját – az előző évek tapasztalataiból okulva – idén kétnaposra bővítjük – részletezte Simó Márton. – Az első nap az előadásoké és a megbeszéléseké lesz, a második napra szakmai kirándulást terveztünk. Az elképzelés az, hogy bejárjuk a két Homoródmente, Erdővidék, Felső-Háromszék, Kászon, Alcsík, valamint az udvarhelyszéki Hegyalja néhány, népi és közösségi építészeti szempontból is fontos helyszínét, megtekintve az elrettentő és a példaértékű objektumokat.
Az előadások sok újdonságot tartogatnak, de a konferencia célja változatlan maradt. A szervezők arra törekednek, hogy átfogó képet nyújtsanak a vidéki építészet egész Kárpát-medencében érzékelhető jelenségeire.
– A harmadik kiadás alkalmával elsősorban Székelyföldre, de ezen belül a történelmi Udvarhelyszékre igyekszünk koncentrálni, hiszen a konferenciák munkái mellett egyesületünk egy Udvarhelyszéki népi építészeti tanácsadó munkacímű szakkönyv megírásán és kiadásán fáradozik, amellyel közvetlenül hasznára kíván lenni minden érdekelt és érintett félnek. Ennek a kiadványnak a mesterpéldányát vagy legalább részletét már most be szeretnénk mutatni szűkebb szakmai közönségünknek – avatott be az idei újdonságokba a szervező.
A konferenciára, amint a korábbi években, hívják és várják mindazokat, akik érdeklődnek a téma iránt, különösképpen közgyűjteményi dolgozókat, önkormányzati tisztségviselőket, építészeket, tájépítészeket, építőanyag-forgalmazókat, kivitelező vállalkozókat, egyetemi oktatókat, diákokat, közösségfejlesztőket. Jelentkezni március 31-ig lehet a 0743–815149-es telefonszámon és a simo.marton@gmail.com villámpostacímen. Ugyanezeken az elérhetőségeken egyéb, a konferencián való részvétellel, a szállással, étkeztetéssel, illetve a szakmai körúttal kapcsolatos információkkal is szolgálnak.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek