2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Új helyén az intenzív terápia

Örömteli hír közlésére hívta össze a sajtót tegnap reggelre Borboly Csaba, megyeitanács-elnök és Demeter Ferenc kórházmenedzser: megmutatták az újságíróknak az intenzív terápia új, immár használatba vett helyét, illetve két modern diagnosztikai eszközt, a CT-t és a mágneses rezonancia gépet, amelyeket az utóbbi időben üzemeltek be a csíkszeredai kórházban.

Korszerű diagnosztikai berendezéseket mutatnak be. Előrelépés Fotó: Balázs Árpád
Korszerű diagnosztikai berendezéseket mutatnak be. Előrelépés Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]H[/dropcap]a a háborút még nem is, de egy csatát megnyertünk – jelentette ki
dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a tegnap reggeli sajtótájékoztatón. A menedzser az intenzív osztály új helyére való beköltözésének hírét „örömteli hírnek” nevezte, és nem hibába: még 2012-ben elkezdődött ugyanis az eredetileg hat hónaposra tervezett építkezés a megyei kórházban, de többszöri határidő-módosítás, több hónapig tartó leállás nyomán csak most sikerült új helyére beköltöztetni az intenzív terápiát.

Folytatják az építkezést
A sajtótájékoztatón jelen volt Zsombori László, a megyei tanács beruházási osztályának vezetője is, aki kijelentette: az építkezéseket az új műtőblokk irányában folytatják.
– Kiírjuk a pályázatot a ventilációs rendszerre, egy hónapon belül meglesz a nyertes, reméljük, három hónapon belül be is szereli a rendszert, és mire beáll a tél, befejezzük az építkezést, úgy, ahogy az az eredeti tervben szerepelt – tűzte ki az újabb határidőt.
Az újságírókat a zárt osztályként működő intenzív terápia folyosójára is beengedték. Jelen pillanatban a hatból négy kórterem van elkészítve, ebből háromban fekszenek betegek, egyelőre ideiglenes ventilációs rendszer van üzembe helyezve, még pár apróság a vízvezetéssel, a kagylókkal megoldásra vár, de azt ígérték az illetékesek, hogy mindez rövidesen megoldódik. – Körülbelül 500 ezer lejt ruháztunk ide be – mutatott körbe az új osztályon Zsombori.

Gyors és pontos diagnosztika
Az illetékesek nem álltak meg itt a jó hírek közlésével: bemutatták a sajtónak azt a komputer tomográfot, amelyet a tavaly év végén vásárolt a megyei tanács a kórháznak, illetve a magánberuházásként a kórházban működő mágneses rezonanciás műszert.
– Pontosabb és gyorsabb diagnózist tudunk felállítani így a pácienseink számára – jelentette ki Demeter Ferenc.
Mint elhangzott, a CT volt a tavaly a megyei tanács legjelentősebb beruházása, a kórháznak szánt évi támogatása mintegy 70 százalékát erre a gépre költötték, hiszen több mint egymillió lejbe került.
– Nekünk ez a CT óriási lépés volt. Hasonlatként azt mondhatom, hogy olyan, mintha eddig Daciával jártunk volna, és most átültünk volna egy BMW-be – érzékeltette a műszer korszerűségét dr. Bursan Andrei radiológus. – Ennél performánsabb CT már csak kutatókórházakban van – tette hozzá.
Ő mutatta be a kórházban a Hiperdia Kft. által működtetett mágneses rezonancia gépet is, amelyet a CT nagytestvérének nevezett. Mint elhangzott, ez a gép is a legújabb technológiát képviseli, hiszen idén jött ki a gyárból.
– Nagy előnye az, hogy a működtető cégnek országszerte mintegy 20 központja működik, így az itteni leletet online láthatják a szakemberek bárhol az országban, ahol Hiperdia központ van. Így, ha a beteg úgy gondolja, hogy az ő leletét kiértékelő orvos véleménye mellett egy mást is meghallgathat, nem kell járkálni a leleteivel, mert azokat bármelyik központban láthatják a szakemberek – hangsúlyozta Bursan doktor.
A központ vezetője elmondta: a mágneses rezonancia vizsgálatokra is szerződést kötöttek az egészségbiztosítóval, így az megtéríti a vizsgálatok árát. Viszont máris várólista van, és nem is kicsi: ma már szeptemberi időpontra jegyzik elő a betegeket. Persze, aki készpénzzel fizet, annak nem kell várakoznia.
– Tudni kell, hogy ez nagyon drága gép – több mint egymillió euró az ára – így a vele végzett vizsgálatok is drágák – mondta a radiológus.
A legolcsóbb mágneses rezonanciás vizsgálat, ami mondjuk egy térdízület vizsgálatát jelenti, 450 lejbe kerül, a legdrágább vizsgálatok ára pedig 700-750 lej körül mozog.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb