Új Ford modell Krajován

Európai Autóipari Fórumon hangzott el…

55

Amint arról már hírt adtunk, az elmúlt héten a gazdaságügyi minisztérium szervezésében és a Romániai Gépkocsigyártók Egyesületének (ACAROM) támogatásával került sor az Európai Autóipar 2019-es esztendei fórumára Krajován. Azon részt vett és beszédet mondott Viorica Dăncilă kormányfő, valamint néhány miniszter, a hazai autóipar számos képviselője, illetve az Európai Bizottság illetékesei. A házigazda szerepét, talán nem véletlenül, a Ford Románia Rt. csúcsvezetői töltötték be, élükön Ian Pearson elnökkel. Ugyanakkor a részvénytársaság illetékesei ismertették a krajovai autógyár termelésének a növelésére vonatkozó tervet is.

A tavaly ünnepelte 10. évfordulóját a Ford Románia Rt.

Elöljáróban érdemes utalni arra, hogy az ACAROM adatai szerint a hazai autóiparnak 630 „szereplője” van, s azok együttes üzleti forgalma 2018-ban 28 milliárd euró körül volt, ami a GDP-nek 14%-át teszi ki, Románia exportjának a 26%-át. Ez utóbbi tekintetében az Automobile Dacia Rt. után a múlt esztendőben a Ford Románia Rt. a második helyre került (mármint a hazai exportőrök nagyságrendi ranglistáján). Ez az előrelépés mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy 2018-ban a krajovai gyár szerelőszalagairól mintegy 150 000 járgány került le, ugyanakkor 300 000 motort szereltek össze. Mindkét szám rekordot jelent a cég életében, arról nem is beszélve, hogy számottevő beruházásra került sor, amelyek nyomán 150 új robot is „munkába állt”. Ami pedig a jövőt illeti, azt a Ford Európa kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke, Andrew McCall ismertette. Az alelnök többek között arról beszélt, hogy 2020-ra a gyár éves termelése el fogja érni a 250 000 egységet egyidejűleg a második modell gyártásba vételével. Mindezzel párhuzamosan a jelenlegi 4500 főről az alkalmazottak száma ez esztendő végéig 6200-ra fog emelkedni (amúgy a toborzás és az alkalmazás már az év eleje óta folyamatosan zajlik). Az új modell kapcsán konkrétumokat nem említettek a Ford illetékesei, de félhivatalos értesülések szerint a Ford Puma modellről van szó, amely egy kisebb osztályba tartozó crossover, de nagyobb, mint a jelenlegi EcoSport. Arról is hallani, hogy egy hibrid autóról van, lenne szó.

Jelentős beruházások
Emlékeztetnénk arra, hogy a krajovai autógyárat 11 évvel ezelőtt vette át (pontosabban vásárolta meg) a Ford, s azóta annak korszerűsítésére, bővítésére az amerikai autógyár 1,3 milliárd euró értékű befektetést fordított. Túl az eddigi beruházásokon, a tervek újabb 200 millió euró befektetéssel számolnak, s ez mindenekelőtt a már említett új modell gyártásba vételének az előkészítése végett. Visszatérve az új modellre, Andrew McCall arra is utalt, hogy a Focust követő gyártásba bocsátandó bármilyen Ford modellnek lesz egy elektromos verziója is, kezdve a benzines hibridtől és végezve a teljes elektromos autóval. Azt viszont nem részletezte, hogy a Krajován gyártandó majdani modell esetében ez miként is fog végbe menni, illetve megvalósulni.
A fórumon a Ford illetékesei nem rejtették véka alá elégedetlenségüket annak okán, hogy az állami infrastrukturális beruházások, mindenekelőtt a közúti fejlesztések, késlekednek, s nemigen jutottak túl az ígéreteken, a megvalósíthatósági tanulmányokon. A Ford Románia Rt. elnöke, Ian Pearson tételesen így fogalmazott: „A mi legnagyobb hátrányunkat az infrastruktúra képezi… információkat kaptam a kormánytól a Krajova és Pitești közti gyorsforgalmi út 1-es és 2-es szakaszára vonatkozóan, amelyek felölelik Bals és Slatina körgyűrűjét is, valamint a 3-as és a 4-es szakaszok naptárára vonatkozóan is. Nagyon fontos, hogy a vállalások teljesüljenek, beleértve a Pitești–Nagyszeben közti autópályát és a Calafat–Krajova közti vasútvonal rehabilitálását is. A krajovai beruházás megvalósítására a kormány azon ígérete alapján kerül sor, hogy az infrastrukturális munkálatok idejében realizálódnak!”. Ezt valahogy úgy kell értelmezni, hogy a Ford annak a reményében eszközöl igen jelentős beruházásokat és teremt új munkahelyeket országunkban, hogy az állam, Románia kormánya is odategye a magáét, ez esetben olyan infrastrukturális beruházások révén, amelyek nem csupán helyi érdekűek, hanem a hazai autóipar szempontjából is kiemelt fontossággal bírnak…

Eladási statisztika
Nem tartozik közvetlenül a fentebb taglalt tárgykörhöz, de érdemes visszatérnünk a hazai autópiac első kéthavi alakulására, amelyről egyébként lapunk március 19-i számában már beszámoltunk. Tesszük ezt azért, mert az eladásszámra vonatkozó hazai statisztikában előkelő helyre került a Ford: a márkák toplistáján (a személygépkocsik és haszongépjárművek együttesen) az első helyet 5769 egységgel a Dacia foglalta el, a Ford viszont megelőzve a Volkswagent 2393 egységgel felkerült a második helyre (az utóbbi eladásszáma 2243 egység volt). A személygépkocsik esetében a Ford 1772 egységgel a harmadik helyet foglalta el, ilyenképpen pedig piaci részesedése elérte a 9,1%-ot, de talán ennél is többet mond az a tény, hogy a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva 39,3%-os bővülést jegyzett. (Egyébként az első helyet a Dacia foglalta el 5309 egységgel és 27,2%-os piaci részesedéssel, a másodikat pedig a Volkswagen 1964 egységgel és 10,1%-os piaci részesedéssel.)
A piacot amúgy továbbra is a jogi személyiségű entitások uralják, s mondjuk ezt annak okán, hogy az esztendő első két hónapja során eladott személygépkocsiknak 69%-át azok vásárolták meg. A magánszemélyek összesen 5983 új járgányt vásároltak, ami a megelőző esztendő azonos időszakához képest 49%-os növekedést jelent.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek