Új évaddal jelentkezik a Zugtánc

Tudatosan, örömmel tanulnak

217

Hétfőn a városi művelődési házban elkezdődött az idei Zugtánc-szezon. György Katalin szervező, az András Alapítvány munkatársa elmondta: a Csíki régió a hagyományőrző világ szeletét képviseli, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatal felnőttek tudatosan és örömmel keresik fel a Zugtánc nyújtotta néptáncoktatási lehetőséget a megyeszékelyen.

Illusztráció: László F. Csaba

Az András Alapítvány által működtetett Zugtánc idén sem hagyja néptáncoktatás és táncház nélkül az érdeklődőket Csíkszeredában. Ezen a héten már el is kezdődött az új évad. György Katalin szervező, az András Alapítvány munkatársa lapunknak elmondta: a tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatal felnőttek tudatosan keresik a néptáncoktatást a megyeszékhelyen.
– Rendszerint középkorúak és fiatal felnőttek járnak hozzánk. Úgy látom, hogy azok, akik az évek során valamiért lemaradtak a néptánctanulásról most tudatosan és örömmel járnak az oktatásra. Sokan akarják bepótolni a lemaradást és érdeklődnek a népi kultúra iránt – fogalmazott György Katalin.
A Zugtánc keretében kezdő és haladó csoportok is indulnak. A kezdők csíki táncokat tanulnak meg, a haladók programja változó.
– Minden hétfőn 19 és 20.30 között a Hargita együttes táncosai tanítják a csoportokat. Minden hónap első hétfőjén a táncházé a főszerep, ilyenkor csak egy órán át tart az oktatás, utána elkezdődik a közös tánc. A talpalávalót csíkszeredai és Csíkszereda környéki zenészek biztosítják – részletezte a szervező, aki szerint a népi kultúra legpopulárisabb szegmense a közösségépítő jelleggel bíró néptánc. – A Csíki régió a hagyományőrző világ szeletét képviseli. A néptánc újratanulása zajlik Csíkszeredában – mutatott rá György Katalin.
A Zugtánc ingyenes, és bárki számára nyitott.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek