Új év, új én?

127

Ön szokott újévi fogadalmakat tenni? Szó esett már a számadásról és az új reményeinkről, de mi van azokkal a fogadalmainkkal, amelyekkel igyekszünk megvalósítássá kovácsolni ezeket a reményeket?
Szerintem magukban még azok is megfogalmaznak ilyeneket, akik váltig állítják, hogy a pillanatnak élnek, és szóba sem jöhetnek ilyen újévi fogadalmak. Mert úgysem lehet betartani, hóbort, meg egyébként is hülyeség. Jó, de mi van, ha mégis sikerül, decemberben pedig a levegőbe csaphatunk, mondván: sikerült, megcsináltam!
Rengeteg ilyen fogadalmat ismerünk. Januártól rohamosan megnő az edzőtermek látogatottsága, nagyon sokan kitartanak, persze olyan helyzetek is akadnak, hogy a rengeteg edzés mellett éjszaka valami csoda folytán mégis kinyílik a hűtőajtó. Megfogadjuk, hogy igyekszünk figyelmesebbek, kedvesebbek lenni otthon és a munkahelyünkön, hogy aztán az első veszekedés alkalmával úgy nyeljük a gombócokat, mint éhes kacsa a nokedlit. Igyekszünk lemondani a dohányzásról, de amikor kedvenc csapatunk egy perc alatt két gólt kap, azt se tudjuk melyik zsebünkhöz nyúljunk a szünetben, hátha hányódik benne egy szál füstölnivaló. Olyan esetről is hallottam, hogy valaki – a hasi térfogat növekedése miatt – úgy határozott, hogy lemond a sörről, majd csalódottan vette tudomásul, hogy a fodormentateás bögrével nem lehet olyan csilingelőt koccintani, így néhány nap után ismét a „haboskenyér” volt terítéken.
Nem véletlenül teszünk ezekhez hasonló fogadalmakat, ugyanis a nálam sokkal okosabbak, kutatók is azt írják, hogy az életmódunk megváltoztatása szerepel a listánk élén. Az államokban például a lakosság közel fele esküszik a rendszeres sportolásra szilveszterkor, emellett pedig a rendszeres táplálkozást, illetve a káros szenvedélyektől való megválást fogadják meg. Nem kell feltétlenül a tengerentúlra menni, hisz mi is ugyanezt csináljuk. Fentebb a negatív példákat emeltem ki, amikor valóban nem sikerül megugranunk a magunkkal szemben felállított elvárásokat, főleg, ha azok túlszárnyalják a képességeinket. Véleményem szerint a legfőbb szabály, hogy ne szilveszter éjszakáján fogadkozzunk, mert néhány pohár pezsgő után akár a Holdra szállás is felkerülhet a listánkra.
Hogy mi lehet a siker titka? Sokan most ismét csettintenek, mondván, nem szabad fogadkozni, de ezt már megbeszéltük: valamit úgyis mindannyian elképzelünk, még ha nem is akarjuk elhitetni magunkkal. Szerintem a kulcs a rövid távú célok megfogalmazása. Ne azt mondjuk, hogy rendszeresen sportolunk, hanem mindennap végezzünk el két rövid gyakorlatot. Kettőt. Ne hetente akarjunk kiolvasni egy-egy könyvet, hanem mindennap egy fejezetet. Talán egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy régen elértük, sőt túl is szárnyaltuk céljainkat, és még csak észre sem vettük.
Most tett újévi fogadalmat, miközben az írásomat olvasta? Na ugye? Lehetetlen nem létezik, csak a kivitelezés ütemére kellene egy kicsit odafigyelni. Óvatosan, lassan, lépésről lépésre.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek