péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Új eszközzel gyarapodtak a zetelaki tűzoltók

Autóbaleseteknél az áldozatok mentésénél használható roncsvágó ollót és feszítőeszközt kapott adományba a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől Zetelaka község önkéntes tűzoltó-alakulata.

Tapasztalt szakemberek mutatják be az önkénteseknek az új eszköz használatát

Nemcsak tűzesetekhez, de közúti balesetekhez is gyakran hívják segíteni az önkéntes tűzoltókat. A bevetéseknél nagy segítséget jelent az ún. feszítővágó modul, amivel gyorsan ki lehet szabadítani a roncsok közé szorult személyeket. Ilyen hasznos eszközzel gyarapodott a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából minap Zetelaka község 20-25 főből álló önkéntes tűzoltó-alakulata. Az eszközöket az egyesülettel évek óta kiváló kapcsolatot ápoló németországi partner adományozta – tájékoztatott Albert Csaba elnök.
– A térségbeli önkéntes tűzoltókat most már közlekedési balesetekhez is rendszeresen riasztják. Szentegyházán nagyon jól felszerelt az önkéntes csapat, Bögöznek, Keresztúrnak is van már ilyen eszköze, Korondnak szintén mi szereztük be, a parajdiak pedig egy holland testvérvárostól kapták a modult. Azért döntöttünk úgy, hogy most Zetelaka legyen a kedvezményezett, mert eléggé forgalmas és veszélyes megyei út mentén fekszik, ahol sajnos, elég gyakoriak a közúti balesetek, és nem mindegy, hogy az udvarhelyi önkéntesekre kell várni, ha baj van, vagy a közelben levő zetelaki önkéntesek azonnal intézkedni tudnak. Az átadáskor a szakképzett kollégák egy rövid kiképzést is tartottak, megmutatták hogyan kell helyesen használni a feszítőt, vágót – számolt be az elnök.
Hozzátette, ha minden jól alakul, akkor 2-3 héten belül Lövétén is átadnak egy ilyen, a németországi barátoktól kapott eszközt, és tervben van egy hasonló adományakció Homoródszentmárton községben is.
Albert Csaba elmondta, a megyei egyesületnek szívügye, hogy a helyi önkéntes alakulatokat segítse, folyamatosan figyelik, hogy hol mire van szükség, és gondoskodnak a hiány pótlásáról. Egyrészt úgy, hogy pályáznak a megyei tanácsnál különböző, a csapatoknak hasznos felszerelések beszerzésére. Az elnök úgy látja, nagyon hasznosak a meghirdetett pályázatok, hiszen ezeknek köszönhető, hogy az elmúlt 2-3 évben sikerült például megfelelő, a munkavégzés során a tűzoltók testi épségét garantáló védőruhákat beszerezni a térségbeli önkénteseknek.
Az eszközök beszerzésére vonatkozó pályázati kiírásokra egyelőre várni kell, e téren nagy segítséget jelentenek a külföldi partnerek, akikkel baráti viszonyt ápolnak. A legtöbb segítséget a magyarországiaktól kapják, de a németországi, ausztriai, hollandiai egyesületektől is számos adományt kaptak, kapnak, így az évek során tűzoltókocsikkal, fontos és értékes felszerelésekkel sikerült gyarapítani az önkéntes tűzoltók eszköztárát.
Az egyesület tevékenysége egész Székelyföldre kiterjed, már nemcsak a Hargita, de a Kovászna és Maros megyében tevékenykedő önkéntes alakulatokra is figyelnek, lehetőségeikhez mérten segítenek.
– Tavaly ősszel újraalakult a nyárádszeredai önkéntes tűzoltóság, akiknek félre van téve egy feszítővágó modul, amit pár napon belül el is juttatunk nekik – tájékoztatott Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb