Új elnököt, alelnököt választottak

Hargita Megyei Jegyzők Szakmai Egyesületének találkozója

140

Kétnapos találkozót szervezett múlt héten csütörtökön és pénteken Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Jegyzők Szakmai Egyesülete. A megye közigazgatási egységeit érintő problémák megtárgyalása mellett a pápalátogatásról is szó esett.

Évente gyűlnek össze a jegyzők Fotó: Venczel Attila

Egyed Árpád Hargita megyei főjegyző kezdeményezésére alakult meg a szakmai egyesület 2006-ban. Az országban egyedüli megyei szintű szakmai egyesület fő célkitűzése, hogy a szakmai képzésen, a tapasztalatcserén túl egyfajta védelmet biztosítson tagjai számára. A kezdeti időkben ugyanis számos konfliktus volt polgármesterek és jegyzők között – mondta el lapunknak Venczel Attila udvarhelyi jegyző, akit a találkozón az egyesület elnökévé választottak.
– 2006-ban változtatták meg a közigazgatási törvényt, aminek következtében az addig prefektusi alárendeltségből áthelyezték a jegyzőket a polgármester felügyelete alá. Mivel a jegyző kötelessége a törvényesség biztosítása és ő ellenjegyzi a polgármesteri rendeleteket, a tanács határozatait, sokszor kialakulnak konfliktusok. A polgármester alárendeltségében működő jegyzőkként elég nehéz pártatlanul ellátni ezt a feladatot. Ezért az ilyen esetekben az egyesület kommunikációs eszközökkel próbálta a konfliktusokat feloldani – részletezte a jegyző.
– Az utóbbi években zökkenőmentesen zajlanak ezek a találkozók. Társszervezőnk, a prefektusi hivatal fontos előadókat hív a hatóságok részéről, akár minisztériumi, akár megyei szintről, akik emelik a találkozó szakmai színvonalát. A kétnapos találkozó első napján vendégünk volt Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, aki beszámolt többek között a prefektusi hivatal tavalyi tevékenységéről, és mivel májusban európai parlamenti, év végén meg elnökválasztás lesz, felhívta a figyelmet a koncentráltabb munka szükségességére.
Szó esett a közelgő pápalátogatásról is, ugyanis komolyan fel kell készülnie Csíkszeredának, hiszen megközelítőleg egymillió embert várnak. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a pápalátogatás nemcsak az egyházfő látogatásának minősíthető, hanem államfői látogatás is egyben, annak minden hivatalos velejárójával – fogalmazott Venczel Attila.
A pénteki ülést Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere nyitotta meg. A találkozó második napján szakmai előadások zajlottak, egyebek mellett a köztulajdont képező erdős területekről származó fa­anyag-értékesítési eljárásáról, továbbá a közterületek koncesszióját érintő tudnivalókról.
Az újonnan megválasztott elnök szándéka továbbra is előtérbe helyezni a jegyzők és polgármesterek jó viszonyának előremozdítását, ami lényegében az egyesület fő küldetése.
A találkozón, mivel a főjegyző előrehozott nyugdíjba megy, tisztújítás is történt. Az egyesület tiszteletbeli elnöki címet hozott létre, amit az alapító Egyed Árpád kapott meg elsőként, az elnöki tisztségre Venczel Attilát, Székelyudvarhely jegyzőjét választották, alelnöknek maradt a gyergyószentmiklósi Nagy István, Venczel helyébe pedig a csíkszeredai Wohlfart Rudolfot választották. A találkozón a hatvanhét jegyzőből ötvenegyen vettek részt a prefektusi hivatal jogászaival egyetemben.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek