péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Új egységre szólított Csomortányi

Hargita megye prefektusának azonnali lemondását, valamint az úzvölgyi haditemető eredeti állapotának visszaállítását követelték tegnap székelyek százai Csíkszereda főterén. A szervező Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Csomortányi István szerint ma már leplezetlenül is támadhatnak bennünket, erre pedig az új egység és az autonómia lehet a válaszunk.

Lelkesítő beszédekről töltekezhetett a közönség. Kérdés: mire lesz elég? Fotók: László F. Csaba

A kisebbik erdélyi magyar párt hívószavára többen sereglettek Csíkszeredába tegnap, mint amennyien az úz­völ­gyi temetőt élőlánccal védték június 6-án. A létszám ennek ellenére ezúttal sem volt átütő.

Magyarnak lenni így is jó
Elsőként Tőke Ervin, az EMNP csíkszéki elnöke szólalt fel. Mint rámutatott: Andrei Jean-Adrian már három évvel ezelőtt is levetette a székely zászlót Csíkszereda főteréről, és az úzvölgyi temetőfoglalás esetében már sokadszor dolgozott Hargita megye és annak többségi lakossága ellen. Emiatt távozásra szólította fel a prefektust.
– Megálljt kell parancsolnunk a magyarellenességnek! Követeljük az úzvölgyi temető eredeti állapotának visszaállítását és a prefektus azonnali lemondását – fogalmazott Tőke, a prefektust pedig hangosan lehurrogta a tömeg.

Már a látszatra sem kell adniuk
A legszenvedélyesebb beszédet Csomortányi István, az EMNP nemrég megválasztott elnöke mondta. Élesen bírálta az RMDSZ tevékenységét: mint fogalmazott, a bukaresti politikai elit nemzetiségtől függetlenül elbukott, akárcsak a román balkáni demokrácia, és az RMDSZ továbbra sem jelent megoldást.
– De még a legaljasabb erdélyi magyar politikusnak sem jutna eszébe, hogy a mărăști-i vagy a mărășești-i haditemetőben magyar parcellát hozzon létre. 30 év után ismét annyira magabiztosak, hogy már leplezniük sem kell a törvénytelenséget, már a látszatra sem kell adniuk – állapította meg a visszaköszönő szekusállamról, utalva az úzvölgyi konfliktusra. Hozzátette: a rendszerváltás vesztesei vagyunk, és magyar oldalon az úzvölgyi kérdésben is éppen azok a zászlóvivők, akiknek meg kellett volna védeniük bennünket. – Az elmúlt harminc év alatt az úgynevezett magyar érdekképviselet az eszközre több figyelmet fordított, mint a célra. A feladatunk új egység megteremtése – jelentette ki Csomortányi.

Mesterségesen gerjesztett gyűlölet
Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke beszédében azt sérelmezte, hogy a nemzetközi porondon kirakatbábunak használja Románia az erdélyi magyarságot, miközben itthon szembeállít bennünket a többségiekkel. Mint fogalmazott: a mesterségesen gerjesztett magyargyűlölet, az ellenünk való uszítás ellen tiltakozunk.
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a székely közösség megcsúfolásának nevezte az úzvölgyi temetőgyalázást. Szót ejtett a regionális identitás védelmét célzó európai polgári kezdeményezésről is, és ő is a prefektus, valamint a belügyminiszter távozását követelte.

– Ha egyszer a valódi erőnk tudatára ébredünk, nem fogjuk engedni, hogy a székely haza mások gyarmata legyen – fogalmazott Veres Dávid, az SZNT csíkszéki elnöke. Ehhez azonban – mint mondta – meg kell szabadulnunk a félelemtől. Arra szólította fel a tömeget, hogy a polgári engedetlenség eszközétől se rettenjen vissza, ha az etno-ortodox megfélemlítést kell megakadályozni. Hozzátette: Miskolc város polgármestere, Kriza Ákos 1 millió forintot ajánlott fel a Miskolci 10-es gyalogezred Úzvölgyében nyugvó hősei sírhelyének rendbetételére.
Szilágyi Árpád ’56-os elítélt szavalatával, a tüntetés követeléseit felsoroló manifesztum felolvasásával, valamint himnuszaink éneklésével ért véget a tüntetés.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb