Új, egységes számlát kapunk

32

Márciustól új számlát fognak kézhez kapni a fogyasztók, azaz a villamosenergia-szolgáltatók ügy­felei. Az Országos Energiaszabályozási Szakhatóság (ANRE), annak érdekében, hogy „közérthetőbbé” váljon a felhasznált villamos energia ellenértékére vonatkozó számla, annak korábbi formanyomtatványát módosította, úgymond átláthatóbbá tette.

A háztartási fogyasztók számára négy szolgáltató: az Enel, a CEZ, az E-On és az Electrica (Hargita megye esetében az utóbbi) szállít villamos energiát, így ezek a számlakibocsátók is. Márciustól kötelező módon ugyanazon formanyomtatványt kell használniuk. Annak első oldala bizonyos értelemben letisztult, a fogyasztó számára a leglényegesebb információkat tartalmazza, mint: fogyasztás, a kWh ára, a beszállító (a szolgáltató), a fizetendő teljes összeg, a hibabejelentési és a közönségkapcsolati telefonszám. Egyszerű, áttekinthető, érthető – állítja Emil Calotă, az Országos Energiaszabályozási Szakhatóság elnöke. Újdonságként említette, hogy az elfogyasztott energiát nemcsak a megelőző időszakkal hasonlítják össze, hanem a megelőző év azonos időszakában elfogyasztott mennyiséggel is. A szakhatóság alelnöke ugyanakkor az új számla hatályba lépésének kapcsán nyomatékosította azt is, hogy a szolgáltatóktól elvárják a háztartási fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatását mind a jogaikra, mind pedig a hatályos jogszabályokra, valamint az esetleges viszályok rendezési módozataira vonatkozóan. Ennek érdekében arra kötelezettek, hogy a háztartási fogyasztók rendelkezésére bocsássanak ún. kapcsolattartási pontokat, ahol megfelelő eligazításban részesülhetnek az ügyfelek.
Nem tartozik közvetlenül az új számlák problematikájához, de utalhatunk egy, a fogyasztás „leolvasásával” kapcsolatos szakhatósági rendeletre is. Közel két évvel ezelőtt jelent meg az energetikai hatékonyságra vonatkozó 2014/121-es törvény, amely rendelkezik egyebek mellett az ún. intelligens mérési rendszerek gyakorlatba ültetésének menetrendjéről is. E törvény alapján jelent meg 2014 decemberében az Országos Energiaszabályozási Szakhatóság elnökének a villamos energia intelligens mérési rendszerei bevezetésére vonatkozó, 2014/145-ös rendelete. Abban szerepelt egy időrendi ütemterv is, illetve a mintaprojektek gyakorlatba ültetése. Ezt a rendeletet a tavaly módosították, most pedig újólag: a Hivatalos Közlöny március 1-jei számában jelent meg az ANRE elnökének 2016/6-os rendelete, amely révén módosította és kiegészítette a 2014/145-öst. Nem térnénk ki a jobbára technikai jellegű előírások ismertetésére. Egy dolog azonban szembeötlik: az intelligens mérési rendszerek bevezetésének terheit az érintett szolgáltatók 2017. január 10-ig kell benyújtsák a szakhatósághoz. Tulajdonképpen nem is tervről, hanem tervjavaslatokról van szó. Ugyanakkor a most megjelent rendeletben utalás van arra is, hogy az intelligens mérési rendszerek gyakorlatba ültetése egy nagyobb lélegzetű akció, az felöleli a 2017–2020-as időszakot.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek