2021, január 17, vasárnap.

Új adózási rendszert fogadtak el

A helyi adók egyensúlyának biz­tosítása jegyében egységes szempontok alapján újracsoportosította az utcákat Csíkszereda ön­kor­mányzati testülete idei utolsó ülésén.


Tegnap tartotta idei utolsó ülését Csíkszereda önkormányzati testülete. A tanács módosította a 2021-es helyi adókat és illetékeket szabályozó korábbi határozatot, újraszabályozva az adózási kategóriákat. Amellett, hogy a helyi adók és illetékek terén újdonságokat hoz az új adótörvénykönyv, a helyi önkormányzat is módosításokat eszközölt. A tegnap elfogadott határozat szerint az 500 négyzetméternél kisebb felületű egységek 1500 lej helyett ismét 250 lejes havi illetéket fizetnek, az ennél nagyobb felületűek pedig 2000 lej helyett 500 lejt. Nem utolsósorban újragondolták a piaci illetékeket, ugyanakkor a jogi személyek csak ötévente kötelesek felértékeltetni a tulajdonukban lévő épületeket.

A Csíkszereda belterületén fekvő utakat, utcákat egységes szempontok alapján csoportosították. Egy-egy pontot jelent az ivóvíz-, a szennyvíz-, az esővíz-elvezetés megléte, a földgázhoz, valamint a villanyáramhoz való hozzáférés, illetve az aszfalt- vagy betonburkolat és a városközponti fekvés. Egy-egy pont levonásával jár, ha nehéz a behajtás, ha teherforgalom vagy intenzív forgalom jellemzi az utat, illetve ha szociális szempontból hátrányos az adott övezet. A maximális 7 pontot elérő utcákat az A csoportba sorolták be, az 5-6 pontot elérőket a B kategóriába, a 3-4 pontosakat a C-be, az ennél is kisebb pontszámmal rendelkezőket pedig a D-be. Ezek alapján B kategóriából D-be sorolták Szécsenyt és a C-be Zsögödfürdőt, a tehermentesülés viszont C-ből B-be léptette elő a Rét utcának a két körforgalom közti szakaszát és az ennek szomszédságában lévő Forrás utcát.

− Tehát az adózási rendszer szerint alacsonyabb adózási zónába kerülnek mindazok, akik környezetében nem eléggé kiépített az infrastruktúra, és így tudnak normalizálódni az adózási szintek Csíkszeredában – mondta Korodi Attila polgármester. 

A tegnapi ülésen elfogadták továbbá Csíkszereda 158 tételt tartalmazó utcanévjegyzékét is. Emellett a testület nevesítette az önkormányzat tulajdonában és társtulajdonában lévő cégek közgyűlési képviselőit, illetve az önkormányzat hatáskörébe tartozó kulturális intézmények vezetőtanácsi testületeinek tagjait.Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb