UIET: minél több fiatalt hoznának döntési helyzetbe

37

Sikeres évet zárt 2015-ben az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), jó programokkal, friss kezdeményezésekkel. Ami bevált, azt folytatják, közben pedig – az RMDSZ partnerszervezeteként – készülnek a helyhatósági választásokra. Az ifjúsági szervezeteket tömörítő testület azt szeretné, ha minél több fiatal vállalna közéleti szerepet, az elkövetkező hónapokban ezt próbálják népszerűsíteni.

Nagy Csaba Arnold és Fancsali János. Folytatják a sikeres programokat Fotó: Asztalos Ágnes
Nagy Csaba Arnold és Fancsali János. Folytatják a sikeres programokat Fotó: Asztalos Ágnes

A Szabad Európa kávéházban az éppen egy éve megválasztott UIET-elnök, Fancsali János és az egyik partnerszervezet, a Székelyudvarhelyi Magyar Diáktanács (SZuDIT) képviselője, Nagy Csaba Arnold számolt be a tavalyi évről és beszélt az idei tervekről.
Elmondták, hogy több mint húsz rendezvény szervezője vagy partnere volt az UIET. Ezeknek jelentős hányada szabadidős esemény volt, például tizenegy helyszínre jutott el a Táncházkaraván, elhívták Udvarhelyre a Dumaszínházat, disznóvágást szerveztek. Számos képzést is tető alá hoztak, Fancsali János kiemelte a gyakornoki programjukat, a fiatal vállalkozóknak szóló tanfolyamot, illetve a decemberben, a Madarasi-Hargitán megrendezett Székelyföldi Konferenciát, amely főleg a kulturális területen tevékenykedő ifjúsági szervezeteknek nyújtott konkrét segítséget. Az eseményre meghívták Andi Vrancát, a népszerű Electric Castle fesztivál PR-felelősét is.

Idén is lesz Cerebrum
Több olyan kezdeményezésük is volt, amelyekkel úgymond provokálták a fiatalokat.
– Sikeres volt a Márciusi ifjak esszépályázat, bár gyakran mondják, hogy a mai fiataloknak nincs véleményük, nem szólnak ilyesmihez hozzá. De ha jól tesszük fel a kérdéseket, igenis megteszik, és kiderül, hogyan látják a világot – mondta Fancsali. Az elnök egyébként leginkább az #uietinsta pályázatot emelte ki mint sikert. A fiatalok különböző témákban Instagram-fotókat küldhettek be, az alkotásokból készült kiállítás még mindig megtekinthető a Szabad Európa kávéházban. A pályázatot idén is meghirdetik.
A tervekről elsőként Nagy Csaba Arnold beszélt, ő ismertette a Cerebrum képzéssorozatot, amelyet már a negyedik alkalommal közösen rendeznek meg az UIET-tel. 25 ember mélyülhet el hétvégenként hat témában, olyanokban, mint: diáktanácsok tevékenysége, marketing, rendezvényszervezés, prezentációs alapismeretek stb. A diákság körében népszerű a program, tavaly is nagy volt a túljelentkezés. A képzéssorozatra február 14-ig lehet jelentkezni a szudit@yahoo.com ímélcímen.
Ebben a hónapban szervezik meg a hagyományos UIET disznóvágást, viszont a rövid farsangi időszak miatt húsvét környékére időzítették a Táncházkaravánt. Megrendezik a UIET fociturnét is – fűzte hozzá az idei tervekhez Fancsali János.

Teret kérnek a fiataloknak
Az UIET együttműködik az RMDSZ-szel, mint a szövetség partnerszervezete – ismertette helyzetüket Fancsali János elnök.
– A 2012-es helyhatósági választáson Udvarhelyszéken 54 fiatal kapott helyet az önkormányza-
tokban. Idén is fontos cél, hogy minél több rátermett fiatalt hozzunk olyan helyzetbe, hogy a döntések előkészítésébe is beleszólhasson – fogalmazott. Ezért az elkövetkező időszakban felveszik a kapcsolatot vidéki tagszervezeteikkel, és rajtuk keresztül is arra bátorítják a fiatalokat, hogy minél többen vállaljanak közéleti szerepet.
Kiderült még, hogy időközben változott az ifjúsági szervezet vezetősége. Két alelnök – Bíró Barna Botond és László Orsolya – bejelentette, hogy tovább nem kíván az elnökségben tevékenykedni. Arról, hogy ki kerül a helyükre, a márciusi UIET küldöttgyűlésen hoznak döntést.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek