Ügyfélfogadás a Gyimesekben is

118

Heti három alkalommal a Gyi­me­sekben is fogadja a magyar állampolgárságot igénylő, illetve az országgyűlési választásokra regisztráló ügyfeleit az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – jelentette be Tiboldi László, az EMNT alelnöke tegnapi, csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

Tiboldi László és Csillag Erika. Bővül a szolgálat Fotó: László F. Csaba

A civil szervezet tisztségviselője elmondta: a katolikus egyház biztosítja a helyiséget, ahol fogadni tudják az ügyfeleket. Gyimesfelsőlokon minden hétfőn, Hidegségpatakán minden kedden, Gyimesközéplokon pedig péntekenként 16 és 19 óra között várják az érdeklődőket a helyi plébánián. Csillag Erika, az EMNT munkatársa fogadja a gyimesieket, tőle munkanapokon a 0746–538323-as telefonszámon is érdeklődhetnek.
Tiboldi László ugyanakkor elmondta: az EMNT által működtetett demokráciaközpontok munkatársai segítséget nyújtanak a továbbiakban is valamennyi magyar állampolgárnak a választói névjegyzékbe való felvételt elősegítő regisztrációban, a választásokkor pedig segítenek az azonosító nyilatkozat kitöltésében is.
Újságírói kérdésre Tiboldi elmondta: a legutóbbi választáskor a levélszavazatok 15 százaléka volt érvénytelen amiatt, hogy nem jól töltötték ki a külhoni magyar állampolgárok az azonosító nyilatkozatokat. Mint részletezte, gyakori hiba volt, hogy nem a választási névjegyzékben és a lakcímkártyán szereplő adataikat adták meg az emberek. Hangsúlyozta: az érvényes szavazathoz akkor is a hivatalos magyar okiratokon szereplő adatokat kell megadniuk, ha azokon véletlenül elírás történt. Idén egyébként március 25-ig lehet regisztrálni. Tiboldi László szerint aki nem emlékszik, hogy négy éve regisztrált-e, a biztonság kedvéért jobb, ha megismétli a regisztrációt. Ugyanakkor lehetőség van arra, hogy ha valaki regisztrált ugyan, de időközben elköltözött, akkor új lakhelyére kérje a választási levélcsomagot. Ehhez elég módosítania a regisztrációs adatokat. Tiboldi hozzáfűzte: tavaly ősz óta 44 ezer frissen honosult magyar állampolgárral – a Székelyföldről megközelítőleg 28 ezer emberrel – sikerült kapcsolatba lépnie az EMNT és a Néppárt munkatársainak. Összesen 35,5 ezer ember regisztrációját ellenőrizték.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek